Pas maandag duidelijkheid over Brink's
De vestiging van Brink's in Strépy moet dicht.Christophe Licoppe/photo news Foto: © Christophe Licoppe
De Brusselse rechtbank van koophandel zal maandag de aanvraag tot faillissement van waardetransporteur Brink's België behandelen. Bij een faillissement staan 420 banen op de tocht.

Brink's België heeft vandaag officieel de boeken neergelegd. Het is nu aan de rechtbank van koophandel om na te gaan of alle voorwaarden voor een faillissement aanwezig zijn. Dat zal maandag gebeuren, volgens de griffie van de dienst faillissementen van de Brusselse rechtbank. Het personeel is van plan om het bedrijf preventief te bezetten.

Ondernemingsraad

De directie maakte haar beslissing vanmiddag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad in het Crowne Plaza Hotel in Diegem. De Belgische poot van het bedrijf maakt al jaren verlies. Naar verluidt heeft Brink’s Belgium een schuld van 14 miljoen euro uitstaan bij de controlerende holding.

Maar de faillissementsaanvraag heeft ook te maken met het uitzichtloze sociale conflict bij Brink's. Er wordt al sinds 27 oktober gestaakt omdat de directie het bediendenstatuut van zijn werknemers wil aanpassen naar een arbeidersstatuut. De Amerikaanse directie weigerde daarover te onderhandelen, ondanks een tussenkomst van een sociaal bemiddelaar. Het personeel staakte ook tegen de geplande sluiting van de vestiging in Strépy en tegen de verkoop van de activiteiten op vlak van diamantentransport in Zaventem.

Geen keuze

De directie van Brink's verspreidde een mededeling waarin ze aanvoert dat ze geen andere keuze had omdat het onmogelijk is geworden om de activiteiten van Brink's België verder te financieren.

Volgens de directie stapelden de verliezen zich vooral de laatste twee jaar op. De hoge loonkost als gevolg van het bediendestatuut is een concurrentienadeel, klinkt het.  "Het was onze voornaamste betrachting om een gelijkmatige concurrentiële omgeving te creëren in België, een essentiële voorwaarde voor de aandeelhouders om hun investeringen in België verder te zetten en de verliezen nog een aantal jaren te blijven dragen", aldus het bedrijf.

Schandalig

De vakbonden vinden die uitleg "schandalig". "Het is niet het schuld van de werknemers dat het bedrijf een faillissement aanvraagt. Dat is de schuld van slecht beheer", aldus BBTK-secretaris Anita Van Hoof.

De vakbonden spreken van jarenlang slecht beheer. Zo zouden de ritten die de waardetransporteur uitvoert niet goed in elkaar steken, nam het de laatste jaren veel kaderleden aan en werkte het vaak met dure consultancy-contracten.

De bonden zitten vanavond samen met hun advocaten om na te gaan of alle voorwaarden voor een failissementsaanvraag zijn ingevuld en of er geen sprake is van frauduleus faillissement. Ze wachten de beslissing van de rechtbank af.

De federale minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) betreurt in een mededeling dat er niet verder wordt gezocht naar een onderhandelde oplossing. Ze wijst daarbij expliciet de Amerikaanse eigenaar van het bedrijf met de vinger, die 'hardnekkig blijft weigeren om zich in te schrijven in het sociale overlegmodel'.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) noemt de beslissing van Brink's "zeer betreurenswaardig" en betuigt zijn medeleven met de getroffen werknemers en hun families. "We moeten nu bekijken wie de curator is. We willen zo snel mogelijk starten met de begeleiding van de getroffen werknemers", aldus Peeters.

Dochter

Volgens de liberale vakbondsman Guy Beckers is de kans groot dat de directie zal proberen om de activiteiten verder te zetten via een afgesplitst dochterbedrijf. 'We gaan alles in het werk stellen om dat te verhinderen', verklaarde hij voor de VRT-televisie. Er worden 420 mensen getroffen door het faillissement.

'De directie geeft nu alle schuld aan de stakers, maar het bedrijf lijdt al jaren onder mismanagement. Nooit hebben ze met ons willen onderhandelen', aldus de vakbondsman.

Brink’s Belgium, met zetel in Laken, werd in 1972 opgericht en is de nummer 8 in de het sectorklassement van de bewakingsfirma’s.