Elia wint 9,6 miljoen op verkoop Belpex
n zijn kwartaalupdate bevestigt Elia zijn financiële vooruitzichten voor 2010.Mischa Keijser Foto: © mischa keijser
De hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een meerwaarde van 9,6 miljoen euro gerealiseerd op de verkoop van zijn elektriciteitsbeurs Belpex aan APX-Endex.

Van de opbrengst gaat 60 procent naar de aandeelhouders. Het saldo wordt gebruikt om de tarieven te verlagen.

Elia en zijn Nederlandse sectorgenoot Tennet bereikten eerder dit jaar een akkoord om Belpex te integreren in de grotere energiebeurs APX-Endex. Die integratie is achter de rug en levert Elia een fikse meerwaarde op, meldt Elia in een kwartaalupdate.

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder behoudt daarnaast nog een belang van 20 procent en een bestuurszitje in APX-Endex. De beurs regelt de kortetermijn-elektriciteitshandel in Groot-Brittannië, Nederland en België.

In zijn kwartaalupdate bevestigt Elia zijn financiële vooruitzichten voor 2010. Maar het bedirjf zegt dat het geen concrete winstvoorspellingen kan doen omdat zijn gereguleerde winst afhangt van parameters die pas eind dit jaar bekend zullen zijn.

Onder meer de gemiddelde Belgische rentevoet op 10 jaar en de beta van het Elia-aandeel hebben een invloed op de monopoliewinsten die Elia uit zijn Belgische stroomnet kan puren.

Ook het totale investeringsbedrag dat Elia zal ophoesten voor zijn belang van 60 procent in de Duitse sectorgenoot 50Hertz staat nog niet helemaal vast.

Elia is volop bezig met de integratie van 50Hertz. Het bedrijf blijft een zelfstandige entiteit, maar werkgroepen zoeken naar synergieën en het uitwisselen van ’best practices’ tussen de Belgische en Duitse activiteiten.

Elia zegt dat zijn dividend over 2010 minstens evenveel zal zijn als dat over 2009.