G20 willen competitieve devaluaties vermijden
Obama Foto: reuters
De landen van de G20 hebben op hun top in Seoel de vage afspraak gemaakt om de ‘spanningen en kwetsbaarheden’ in de wereldeconomie aan te pakken. Devaluaties uit puur eigenbelang kunnen niet.

De passage over competitieve devaluaties in de gezamenlijke slotverklaring kan niet verhullen dat de onenigheid over het wisselkoersbeleid erg diep blijft. China, en recent ook de VS, krijgen van andere landen kritiek omdat ze hun munten eenzijdig laten zakken om hun eigen economie nieuw leven te blazen, ten nadele van hun handelspartners. Duitsland vreest ook dat de Amerikanen met hun beleid van massale dollarcreatie de inflatie in de hele wereld zullen aanwakkeren.

Tot bindende afspraken is het daarover in Seoel niet gekomen. De groep van 20 ontwikkelde en opkomende industrielanden zijn alleen overeengekomen om "indicatieve richtsnoeren" op te stellen die de onevenwichten in kaart moet brengen. Maar de concrete uitwerking wordt al meteen uitgesteld naar de eerste helft van volgend jaar, een eeudigheid in het snel evoluerende financieel-economische landschap.

Stabiel

De G20 zeggen te streven naar stabielere markten via de invoering van meer marktgedreven wisselkoerssystemen. Dat is een verwijzing naar de Chinese politiek om de eigen munt goedkoop te houden en zo de export aan te wakkeren. De VS hadden gehoopt om  deze kwestie uit te klaren, maar elke verwijzing naar "ondergewaardeerde" munten werd op verzoek van China uit de eindtekst gehouden.

De vrij vage eindverklaring spreekt over een "actieplan" waarvan de details zouden uitgewerkt worden bij latere ontmoetingen. De grootste economische spelers zullen "het groeiherstel, duurzame groei en stabiliteit op de financiële markten" verzekeren "door te evolueren naar wisselkoerssystemen die meer door de markten zijn gedreven" en "door de flexibiliteit van de wisselkoersen te versterken door geen competitieve devaluaties door te voeren".

De G20 waarschuwen verder voor "ongecoördineerd" economisch beleid "dat de situatie voor iedereen kan verergeren". Ze spraken ook af om de nieuwe normen voor de banken (Bazel III) volledig in te voeren.

Reacties

De Amerikaanse president Barack Obama toonde zich tevreden met de afloop van de G20-top. Hij hoopt wel dat China binnenkort stappen onderneemt om zijn "ondergewaardeerde" munt meer van de markt te laten afhangen en dat de grootste exporteurs, Chinezen, Duitsers en Japanners, hun binnenlandse vraag verhogen en "ongezonde export" afzweren.

De Britse premier David Cameron zit op de lijn van Obama, maar stelde wel vast dat "China stukje bij beetje" zijn economie in balans brengt door de binnenlandse consumptie te verhogen.

Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter Barroso reageerden tevreden op de uitkomst van de G20-top. Ze zijn vooral blij met het engagement van de leiders om protectionisme tegen te gaan. Europa is ook blij dat er is afgesproken om de Doha-onderhandelingen -besperkingen binnen de Wereldhandelsorganisatie over nieuwe vrijhandelsakkoord - volgend jaar af te ronden. De Doha-cyclus werd in 2001 opgestart.