De staart van de tropische storm Tomas heeft vorige week op Curaçao voor een record aan waterschade gezorgd. Bij de verschillende verzekeraars zijn inmiddels zo'n driehonderd claims binnengekomen voor een totaalbedrag van vijftig miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro). Dat zegt de vicevoorzitter van de Nederlands-Antilliaanse Vereniging van Verzekeraars (NAVV) Richeline Martina-Joe donderdag.

Vorige week maandagavond (lokale tijd) was er hevige regenval op Curaçao als gevolg van Tomas. Door het wassende water liepen onder meer straten, huizen en scholen onder. Het was, met pieken tot 265 millimeter op een dag, de heftigste regenval in veertig jaar op het eiland. In 1970 viel er tot 287 millimeter.

De meeste claims die bij de verzekeraars binnenkomen gaan over schade aan huisraad en gebouwen, stelt een woordvoerder van verzekeraar Fatum. Vooral scholen, maar ook de horeca en toerisme-industrie zijn door de regen zwaar getroffen, zegt Marina-Joe.

Inspecteurs hebben volgens de woordvoerder van Fatum de handen vol om de schade op te nemen. Volgens de woordvoerder zal het aantal claims en de schade nog fors oplopen. Aan een schatting van de uiteindelijke schade wil hij zich niet wagen.