Een gaslek nabij Rotselaar zorgt al de hele namiddag voor problemen. Intussen is het ontploffingsgevaar geweken en mogen de duizend geëvacueerden opnieuw naar huis. De E314 Lummen-Leuven is sinds 18.00 uur opnieuw open voor het verkeer. Ook het treinverkeer verloopt terug normaal.

Iets voor 14 uur ontstond ter hoogte van de E314 in Rotselaar een lek in een nieuwe hogedrukleiding van Fluxys. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de provincie heeft wel het rampenplan afgekondigd. Volgens de brandweer is een nieuwe leiding gebarsten nadat Fluxys ze onder druk had gezet.

Omwonenden terug naar huis

'Sinds 18.15 uur is al het gas uit de leidingen geblazen en de metingen van Fluxys wijzen uit dat er helemaal geen ontploffingsgevaar meer is. De perimeter werd dan ook opgeheven', meldt de burgemeester van Rotselaar Dirk Claes (CD&V). 'De geëvacueerde omwonenden, zo'n duizendtal, kunnen nu veilig naar hun woningen terugkeren.'

De E314 Leuven-Lummen werd uren afgesloten voor het verkeer vanaf Leuven tot Aarschot. Ook het treinverkeer tussen Leuven en Aarschot moest worden stilgelegd. Het luchtverkeer ondervond geen hinder.

Oorverdovend lawaai

Het ontsnappen van het gas ging gepaard met oorverdovend lawaai. In een straal van 1 kilometer rond het lek werden alle omwonenden geëvacueerd. 'Het gaat om de wijk Kwadehoek in Wilsele, tot aan de rotonde op de Aarschotsesteenweg in Rotselaar en in de richting van Holsbeek-dorp', zegt Claes. 

De gasontploffing heeft volgens de burgemeester geen schade aan woningen veroorzaakt. Wel is er op de plaats van de ontploffing veel schade aan de gasleiding zelf. 

Oorzaak onbekend

Fluxys blijft intussen in het duister tasten over de oorzaak van de ontploffing. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is misgelopen. 'Het gaat om een nieuwe hogedrukleiding tussen Opwijk en de Duitse grens die we gisterenavond voor het eerst openstelden voor gas. Vooraf waren alle nodige veiligheidstesten uitgevoerd. We hadden ook groen licht gekregen van een onafhankelijke instantie die hiervoor gecertificeerd is door de overheid. Iets dergelijks hebben we nog nooit meegemaakt', zegt Bérénice Crabs, de woordvoerster van Fluxys.

In de streek rond Leuven liggen veel hogedrukleidingen van Fluxys. In Herent, op zo'n tien kilometer van de plek van het lek, is er een compressiestation van de gastransporteur.