Lisbeth Salander is de boekenbabe
Foto: *
Ze is niet blond, heeft geen ideale maten en kan alles behalve rekenen op een volmaakt gezicht. Toch is de rebelse Lisbeth Salander uit de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson uitgeroepen tot boekenbabe.

Het Radio 1-programma Joos ging de afgelopen weken onder de noemer 'Boek zkt. vrouw' op zoek naar dé vrouw uit de wereldliteratuur. Dat moest niet zomaar een vrouw zijn. De boekenbabe, die moest sterk, intrigerend en uiteraard ook verleidelijk zijn. 

Tien virtuele vrouwen kwamen daarvoor in aanmerking, aldus de shortlist. Anna Karenina, Emma Bovary, Molly Bloom en Clarissa Dalloway uit een verder verleden. Lisbeth Salander (Milleniumtrilogie), Aomame (1Q84) en Josée Verbeke (Sprakeloos) liggen nog kersvers in het geheugen. Antigone, Pippi Langkous en Elizabeth Bennet (Pride and Prejudice) vervolledigden de lijst.

Zowat 1.600 luisteraars brachten hun stem uit en maakten duidelijk dat een boekenbabe niet alleen sterk, intrigerend en verleidelijk hoort te zijn, maar ook extreem vrijgevochten en bij voorkeur modern.

Zo eindigde Pipi Langkous, toch al 'geboren' in 1945, maar nog steeds enorm tot de verbeelding sprekend, op de derde plaats. Josée Verbeke, moeder van Tom Lanoye, won het zilver, maar het goud ging naar de tegendraadse Zweedse rebel Lisbeth Salander.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig