Ouders aangehouden voor dood Younes
De ouders van Younes Foto: pn
De vader en moeder van de vierjarige Younes, die een jaar geleden dood werd teruggevonden in de Leie, zijn aangehouden. Beiden worden in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder de intentie te doden. Dat meldt het parket van Doornik op een persconferentie. De twee ontkennen de feiten.

Het onderzoek naar de dood van de kleine Younes veranderde maandag van koers na nieuwe resultaten in het sporenonderzoek. Die resultaten hadden lang op zich laten wachten. Na deze resultaten had de onderzoeksrechter voldoende aanwijzingen om de vader en moeder te ondervragen.

Beide ouders ontkennen nog steeds dat ze iets te maken hebben met de dood van hun zoon. Toch vond de onderzoeksrechter dat er voldoende redenen zijn om hen aan te houden. Vrijdag verschijnen ze voor de raadkamer en wordt beslist of de aanwijzigingen zwaar genoeg wegen om hun aanhouding te verlengen. De vader wordt vastgehouden in de gevangenis van Doornik, de moeder in de gevangenis van Bergen.

Het feit dat het slachtoffer hun eigen zoon is, geldt als een verzwarende omstandigheid, zegt de Doornikse procureur des Konings Marie-Claude Maertens.

Younes gestikt

Het parket maakte ook bekend dat Younes is omgekomen door verstikking. Tot hiertoe was de doodsoorzaak nog een raadsel. Hij zou zeer kort na zijn verdwijning overleden zijn. Sporen op het aangezicht van het kind bewijzen dat hij met opzet werd belet te ademen.

Het kind overleed voor hij in het water terecht kwam, en overleed waarschijnlijk tijdens de gewelddadige ruzie die uitbrak tussen zijn ouders de nacht van de feiten. De eerste verklaringen van de vader, die het had over een vlucht of een ontvoering, hebben de onderzoekmagistraat niet kunnen overtuigen.

Huiszoeking

Bijna een jaar nadat het lichaam van Younes werd teruggevonden krijgt het onderzoek dus een nieuwe wending. Maandag vroeg de onderzoeksrechter aan de politie de ouders op te halen voor nieuwe verhoren en nieuwe onderzoeken in de woning van het koppel in Le Bizet, een deelgemeente van Komen-Waasten.

Dinsdagmorgen werd het koppel opnieuw afzonderlijk verhoord terwijl meester Magnée een deel van het dossier van zijn cliënt, Mohamed Jratlou, kwam inkijken. De Brusselse advocaat had geen weet van de vraag voor bijkomende onderzoeksdaden. Gezien zijn cliënt in verdenking is gesteld zal hij het hele dossier kunnen bestuderen.

De jeugdrechtbank moet oordelen over het lot van Wazir, de 11-jarige broer van Younes. Om die reden was de directeur van de school van de jongen dinsdagmorgen de hele tijd aanwezig in het justitiepaleis.

Echtelijke ruzie

De kleine Younes verdween in de nacht van 25 op 26 oktober 2009. Zijn vader Mohamed, die de verdwijning aangaf, diste ’s ochtends een warrig verhaal op. Bij een echtelijke ruzie was zijn echtgenote die nacht boos het huis uitgestormd. De vader was zijn vrouw achterna gegaan, om haar tot rede te brengen. De twee zonen zouden alleen thuis zijn achtergebleven. Toen de vader terugkeerde, was Younes weg.

Pas op 10 november werd het lichaam van Younes teruggevonden. Twee binnenschippers troffen zijn lijkje aan in de Leie nabij de sluis van Komen. Younes was gestorven vóór hij in het water belandde, en het was geen verkeersongeval, zo bevestigde het gerecht. Maar de echte doodsoorzaak bleef onduidelijk.

Officieel stelde het parket niemand in verdenking, maar vader Jratlou werd door de politie nauwgezet in het oog gehouden. Het is niet de eerste keer dat het ouderlijke huis doorzocht werd en de vader werd al een vijftal keer eerder aan een urenlange ondervraging onderworpen. Een speurdersteam trok ook naar Casablanca om daar familieleden van het gezin te ondervragen. De vader heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. Zijn echtgenote zegt dat haar man hun kind nooit kwaad zou kunnen berokkenen.

In speurderskringen was tot twee weken geleden te horen dat er weinig evolutie in het dossier zat. Ook voor Xavier Magnée, de raadsman van het gezin, kwam de huiszoeking van maandag als een verrassing.