Alweer stakingsaanzegging bij NMBS
Foto: sbr
De kleine spoorbond ASTB (Autonoom Syndicaat voor Treinbestuurders) heeft een nieuwe stakingsaanzegging ingediend. Op 23 november worden mogelijk opnieuw sporen geblokkeerd.

Het ASTB legde op 19 oktober al eens het treinverkeer in het belangrijke station Brussel-Zuid lam. De actie duurde toen een half uur en leidde tot beperkte vertragingen in de avondspits. Met de actie wou de kleine spoorbond de hoge werkdruk en onveiligheid aanklagen.

'De directie van de NMBS heeft blijkbaar de boodschap niet begrepen die de treinbestuurders uitstuurden op 19 oktober, toen ze de sporen in Brussel-Zuid blokkeerden', zegt het ASTB nu.

'We hadden gehoopt op een sterk signaal, maar krijgen enkel stilte en onverschilligheid. Deze houding is ontoelaatbaar.'

Daarom heeft het Syndicaat een stakingsaanzegging ingediend. Op 23 november willen ze de sporen blokkeren van 15 uur tot 17 uur, al is nog niet duidelijk waar.

Het ASTB eist een betere veiligheid op het spoornet, in het bijzonder door de invoering van het Europese veiligheidssysteem ETCS in plaats van het huidige TBL1+. Ze vragen ook betere werkomstandigheden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in