Actievoerders van 'Yes we can' hebben maandagnacht op het Antwerpse Eilandje een bos geplant met duizend boompjes. Het bos werd het 'Mexicobos' gedoopt. De jongeren vinden dat er te veel bossen sneuvelen.

In de Madrasstraat, op een braakliggend terrein dat volgens de boomplanters eigendom is van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, hebben een zestal jongeren en een aantal sympathisanten duizend berken, eiken en kastanjes geplant van 1 tot 1,5 meter groot.

'We wilden onze eigen uitstoot compenseren en aankaarten dat er te veel bossen sneuvelen', zegt Marlies Van Wielendaele, een van de initiatiefneemsters.

'Gisteren was het nog een kale vlakte tussen stad en haven. Op één nacht tijd is er een nieuw bos verschenen, in de rand van een stadswijk in volle ontwikkeling', luidt het. Het bos werd het 'Mexicobos' gedoopt, omdat het in de nabijheid van het Mexico-eiland ligt in de haven en omdat de volgende klimaattop in het Mexicaanse Cancun plaatsvindt.

'Wachten beu'

De jongeren klagen ook aan dat 'in Vlaanderen elke dag anderhalf voetbalveld aan bos sneuvelt'. 'Wij jongeren zijn het wachten beu. We beseffen wat de gevolgen zijn van onze levensstijl'.

Overleg met het Havenbedrijf is er niet geweest. De 1.000 euro die het bos heeft gekost, hopen de jongeren terug te verdienen met benefietacties. En ze roepen iedereen op om bossen te planten overal waar er plaats is in Vlaanderen. 'Wij hebben getoond dat het kan.'

De stad Antwerpen heeft intussen contact gehad met de initiatiefnemers. 'We zitten snel samen om een toekomst voor de bomen uit te stippelen', luidt het daar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in