De gerechtelijke politie heeft maandagavond een huiszoeking gehouden in het ouderlijke huis van Younes Jratlou (4), het jongetje uit Komen dat een jaar geleden dood in de Leie werd teruggevonden. Vader Mohamed (66) werd opnieuw urenlang ondervraagd.

De gerechtelijke politie van Doornik is maandagmiddag om 16.30 uur met een huiszoekingsbevel binnengevallen in de gezinswoning. De speurders waren vergezeld door de wetenschappelijke medewerkers van het forensische laboratorium. Volgens getuigen trok de ploeg meteen naar de slaapkamer van Younes. De rolluiken gingen omhoog en van op straat was te zien dat verschillende personen de kamer doorzochten.

De Doornikse procureur Marie-Claude Martens bevestigde de huiszoeking en de ondervraging van de verschillende familieleden. Wat de aanleiding was om het onderzoek naar de dood van Younes nieuw leven in te blazen, wou het parket niet kwijt. Ook over de resultaten van de huiszoeking raakte niets bekend.

Echtelijke ruzie

De kleine Younes verdween in de nacht van 25 op 26 oktober 2009. Zijn vader Mohamed, die de verdwijning aangaf, diste ’s ochtends een warrig verhaal op. Bij een echtelijke ruzie was zijn echtgenote die nacht boos het huis uitgestormd. De vader was zijn vrouw achterna gegaan, om haar tot rede te brengen. De twee zonen zouden alleen thuis zijn achtergebleven. Toen de vader terugkeerde, was Younes weg.

Pas op 10 november werd het lichaam van Younes teruggevonden. Twee binnenschippers vonden zijn lijkje in de Leie nabij de sluis van Komen. Younes was gestorven vóór hij in het water belandde, en het was geen verkeersongeval, zo bevestigde het gerecht. Maar de echte doodsoorzaak blijft tot op vandaag onduidelijk.

Officieel heeft het parket niemand ooit in verdenking gesteld. Maar vader Jratlou werd door de politie nauwgezet in het oog gehouden. Het is niet de eerste keer dat het huis doorzocht wordt en de vader werd al een vijftal keer eerder aan een urenlange ondervraging onderworpen. Een speurdersteam trok naar Casablanca om daar familieleden van het gezin te ondervragen. De vader heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. Zijn echtgenote zegt dat haar man hun kind nooit kwaad zou kunnen berokkenen.

In speurderskringen was tot twee weken geleden te horen dat er weinig evolutie in het dossier zat. Ook voor Xavier Magnée, de raadsman van het gezin, komt de huiszoeking als een verrassing.