Aartsbisschop André Léonard heeft een taart in het aangezicht gekregen. Het incident is te zien op een filmpje dat op de website Gloria TV werd gepost.

Het voorval dateert van Allerheiligen. Monseigneur Léonard ging om 15.30 uur die namiddag in de kathedraal van Brussel voor in een gebedsdienst van Pro Sanctitate, een religieuze Franstalige lekenvereniging die haar gewone bijeenkomsten organiseert in het Centre Horeb in Ukkel.

'Best lekkere taart'

Op het filmpje is te zien hoe monseigneur Léonard bij het spreekgestoelte wacht tot het koor is uitgezongen. Nog voor het zover is, stormt een jongeman naar voor en duwt de aartsbisschop een taart in het aangezicht. Het koor stopt met zingen, er klinkt geschreeuw en de dader vlucht de kathedraal uit.

De aartsbisschop zet zijn bril af, zoekt een zakdoek en veegt zijn aangezicht schoon. Meteen helpen enkele vrouwen hem met het schoonmaken van zijn gewaden. De aartsbisschop zou daarbij hebben gegrapt dat het een ‘best lekkere taart’ was.

Geen klacht neergelegd

Op zijn website rept Pro Sanctitate met geen woord over het incident, maar het wordt wel bevestigd door Claire Jonnard, de Franstalige woordvoerster van het aartsbisdom en door Patrick Vanderhoeven, als priester verbonden aan de kathedraal.

‘De aartsbisschop heeft de plechtigheid afgewerkt en heeft geen klacht willen neerleggen tegen zijn belager. We hebben helemaal geen idee wie het is en wat zijn bedoelingen waren.’ De taart zou in elk geval niet het werk zijn van notoir taartengooier Noël Godin. Die had in maart van dit jaar aangekondigd dat hij zijn volgende aanslag zou plegen op monseigneur Léonard.

Oproep: Was u getuige van het incident of weet u wie de taart heeft gegooid? Laat het ons weten.