Google lanceert beperkte versie Street View in Duitsland
Foto: dpa, ggogle
De Amerikaanse internetgigant Google heeft dinsdag verrassend een beperkte versie gelanceerd van Street View in Duitsland.

Met die toepassing kan een virtuele wandeling gemaakt worden door straten, waarbij ook huizen zichtbaar zijn. Het programma is niet onbesproken, omdat het volgens sommigen een inbreuk op de privacy is.

Google presenteert naar eigen zeggen 'een kleine rondleiding door Duitsland'. Voorlopig kunnen gebruikers alleen zes belangrijke plaatsen bezichtigen, zoals de kanselarij in Berlijn, de Köhlbrandbrug in Hamburg of het kasteel Solitude in Stuttgart. Ook tien voetbalstadions, waaronder de Allianz Arena in München en het stadion van Schalke 04, kunnen worden bezocht, alsook het Beierse dorpje Oberstaufen.

Op termijn zullen twintig Duitse steden via Street View bekeken kunnen worden, inclusief beelden van straten en huizen. Google ligt al maandenlang onder vuur in Duitsland, waar respect voor privacy erg belangrijk is.

Ruim 244.000 gezinnen in de twintig steden hebben zich al verzet tegen het online plaatsen van foto's van hun gevel. In Duitsland kunnen inwoners nog voor de lancering vragen om hun woning op de foto's wazig te maken. In andere landen kan dat pas na de publicatie van de foto's.

Voor België ligt de lanceerdatum nog niet vast, maar de wagens van Google fotograferen al sinds maart 2009 Belgische straten. Google liet weten dat het in ons land niet mogelijk zal zijn om voor de lancering foto's wazig te laten maken. Nadien zal een woning, auto of persoon laten verwijderen, wel kunnen.