Eén jaar celstraf voor drie Russische renners en coach
Foto: photo news
De Leuvense correctionele rechtbank heeft dinsdag drie Russische renners van het Olympisch team Premier en hun coach bij verstek veroordeeld tot 1 jaar celstraf wegens dopinggebruik. Dit laatste kwam aan het licht tijdens een huiszoeking die op 5 september 2007 werd uitgevoerd in Waanrode. De drie renners moeten ook een boete van 16.500 euro betalen en de coach 11.000 euro, hetzij een vervangende gevangenisstraf van drie maanden uitzitten.

De zaak kwam aan het rollen toen een jaar voordien, op 25 september 2006, op een openbare parking langs de N29 in Bekkevoort sluikgestorte vuilniszakken ontdekt werden met hierin injectienaalden en tal van Russische medische producten die door medische experten aangeduid werden als doping. De middelen bevatten onder meer menselijk groeihormoon en derivaat van kalfsbloed.

De speurders legden toen reeds een verband met de aanwezigheid van een Russisch wielerteam in ons land tijdens de maand die hieraan voorafging. Toen het team een jaar later opnieuw in België verbleef, werd een huiszoeking uitgevoerd in de vakantieboerderij in Waanrode (Kortenaken) waar de groep verbleef. Opnieuw werden grote hoeveelheden dopingproducten aangetroffen.

Streng vonnis

Zes renners en een begeleider dienden zich voor deze feiten te verantwoorden voor de Leuvense correctionele rechtbank. De rechter was streng in zijn vonnis omdat de ondervraagden geen normbesef vertoonden noch respect voor zichzelf, de medemens en de openbare gezondheid. Geen van de beschuldigden kwam tijdens de zitting opdagen. Van de drie renners en de begeleider wiens schuld hij bewezen achtte, vorderde hij tevens de onmiddellijke aanhouding.