De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft dinsdag opnieuw aanspraak gemaakt op Oost-Jeruzalem. Het stadsdeel wordt momenteel bestuurd door Israël.

Fayyad kondigde aan dat zijn regering in het geheim heeft geholpen bij de renovatie van veertien scholen in het gebied dat de Palestijnen als de hoofdstad van hun toekomstige staat beschouwen. De aankondiging over de renovatie is een van zijn meest directe aanspraken op Oost-Jeruzalem.

Het renoveren van de scholen is 'een belangrijke wapenfeit op ons pad richting vrijheid en onafhankelijkheid', zei Fayyad. 'De Palestijnse staat wordt gevestigd op de Westoever en in Gaza, met Jeruzalem als kern', aldus Fayyad.

Investeren in Jeruzalem 'is deel van onze verantwoordelijkheid en we geven dit niet op', voegde hij daar aan toe.

Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd nooit afstand te doen van Oost-Jeruzalem, dat in 1967 door de Israëliërs werd ingenomen.

De toekomst van Jeruzalem is een van de lastigste kwesties in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. De vredesgesprekken, die in september van start gingen, zijn vastgelopen door de weigering van Israël de bouwstop in de nederzettingen te verlengen. Onderhandelingen over Jeruzalem zijn dan ook nog ver weg.