Een dodelijke virusziekte die eerder dit jaar uitbrak in Tanzania, dreigt zich verder te verspreiden en zo meer dan 50 miljoen schapen en geiten te doden in vijftien landen. Dat zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Bekend onder de naam 'pest van kleine herkauwers' (PPR) wordt de ziekte volgens de FAO beschouwd als de meest destructieve virale ziekte bij geiten en schapen. 'Ze is gelijkaardig aan de runderpest (RP)', zegt het VN-agentschap met hoofdzetel in Rome.

'De sterftecijfers bij PPR gaan tot 100 procent bij schapen en geiten. Hoewel de ziekte geen invloed heeft op de mens kan ze leiden tot aanzienlijke sociaal-economische verliezen', aldus de FAO. De organisatie zond de waarschuwing uit nadat een gespecialiseerd team rapport uitbracht vanuit Tanzania. Het team raadde het land aan 'om een vaccinatieprogramma op te starten'.

'Als de ziekte zich verspreidt naar alle vijftien landen van de Zuid-Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) kan ze de middelen voor levensonderhoud en de voedselzekerheid van miljoenen kleine herders en agro-veehouders volledig vernielen, waarschuwt de FAO.

PPR brak in Tanzania uit in het begin van 2010.