'Krant verdwijnt in België in 2026'
Foto: Roy Dawson
Sommige doemdenkers voorspellen al langer dan vandaag dat de papieren krant met uitsterven bedreigd is. Roy Dawson, naar eigen zeggen ‘vooraanstaand futurist, ondernemer, keynote-spreker, strategisch adviseur en bestseller-auteur’, plakt er nu zelfs een datum op.

In België wordt de papieren krant zoals we die vandaag kennen, irrelevant in 2026, voorspelt hij in een ‘tijdlijn voor het uitsterven van de krant’ op zijn weblog. Dat is een jaartje eerder dan bijvoorbeeld in Nederland, Ierland en Italië. Maar in de VS zal de huidige papieren krant al in 2017 ophouden te bestaan, denkt hij, en in het Verenigd Koninkrijk in 2019.

In 2038 sterft de traditionele papieren krant ook uit in Mongolië, en in 2039 in Argentinië. Verder dan 2040 reikt Dawsons glazen bol niet. Maar tegen die tijd verwacht hij dat er in pakweg vijftig landen geen papieren kranten meer bestaan.

Dawson preciseert wel dat ‘het uitsterven van de krant’ niet al te letterlijk genomen moet worden. Dat kranten in hun huidige vorm irrelevant worden, wil niet zeggen dat papier geen nieuwsdrager meer zal zijn, zegt hij. Zo ziet hij wel een toekomst voor meer gepersonaliseerde papieren kranten.

Het betekent al evenmin dat de mediabedrijven die vandaag kranten uitgeven, ten dode zijn opgeschreven. Maar ze moeten zich dan wel aanpassen aan de technologische en maatschappelijke veranderingen die het medialandschap nu al grondig dooreenschudden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig