Vier Belgen nemen deel aan de Europese missie die de Griekse overheid moet helpen om de asielcrisis in het land aan te pakken. Dat meldt ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

De vier mensen van de federale politie nemen vandaag het vliegtuig naar Griekenland en gaan donderdag aan de slag. Het gaat om twee documentenexperts, één hondenbegeleider en één medewerker met een thermische camera. De vier blijven een maand ter plaatse en worden nadien afgelost.

België heeft een permanente pool van twintig mensen die ingezet kan worden op vraag van het Europese grensbewakingsbureau Frontex. Dat agentschap met zetel in Warschau coördineert de zogenaamde Rapid Border Intervention Teams die sinds 2007 ingezet kunnen worden.

Het is de eerste keer dat een lidstaat van de Europese Unie beroep moet doen op de andere landen om een migratieprobleem op te vangen. De Griekse regering formuleerde het verzoek tot bijstand op 24 oktober om de massale toestroom van vluchtelingen via de grens met Turkije te bekampen.