Opnieuw vijf bompakketten bij ambassades in Griekenland
Foto: ap
De Griekse politie heeft vandaag in totaal vijf bompakketten gevonden die verzonden werden naar de ambassades van Zwitserland, Bulgarije, Rusland, Chili en Duitsland. Daarvan kwam er één tot ontploffing aan de Zwitserse ambassade.

Volgens de Zwitserse ambassade stelden diplomatieke medewerkers tijdens een inspectie 'sporen van metaal' vast in het pakket dat werd gedeponeerd aan de ingang van de ambassade in Athene. Bij het openen was er een 'steekvlam', evenwel zonder explosie. Niemand raakte gewond.

Het personeel zou het pakket op de binnenplaats hebben gegooid nadat het als verdacht werd bestempeld. Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken kon voorlopig geen extra informatie meedelen.

De vier andere bommen werden geneutraliseerd door springstofspecialisten. De Griekse politie opende een onderzoek. Volgens voorlopige informatie werd kort na de gebeurtenis een man gearresteerd in de buurt van de Zwitserse ambassade.

Meer incidenten

De vondst van de nieuwe bompakketten komt er een dag na de ontploffing van een bompakket in een koerierbedrijf. Een vrouw raakte daarbij gewond. Dat pakje was bestemd voor de Mexicaanse ambassade. Een ander verdacht pakket, bestemd voor de Nederlandse ambassade, werd op tijd onschadelijk gemaakt. Niet veel later werden twee twintigers gearresteerd. Zij hadden bompakketten voor de ambassade van België en een voor de Franse president Nicolas Sarkozy op zak. 

De gebeurtenissen komen midden in de gespannen sociale context in Griekenland. Zo vinden er over een paar dagen lokale verkiezingen plaats die cruciaal zijn voor de socialistische regering. Deze voert een impopulair bezuinigingsprogramma uit in een poging om de grote schuld van het land te beteugelen.