Jemenitische troepen zijn dinsdag gestart met een grote militaire operatie tegen schuilplaatsen van Al-Qaeda in twee provincies ten oosten van de Jemenitische hoofdstad Sana'a.

Het land wil op die manier de door Washington gezochte haatprediker Anwar al-Awlaki en de vermeende Saudische bommenmaker Ibrahim Hassan Al-Asiri te pakken krijgen.

De operatie in de provincies Marib en Shabwa heeft als hoofddoel de bommenmaker van Al-Qaeda, Ibrahim Al-Asiri, te arresteren. Hij is de belangrijkste verdachte in een verijdeld complot waarbij bompakketten geplaatst werden op VS-gebonden vrachtvliegtuigen.

Al-Awlaki

De strijdkrachten zullen ook de in de VS geboren radicale geestelijke Anwar Al-Awlaki achterna zitten. Anwar Al-Awlaki wordt gezocht omdat hij predikte om bepaalde doelen in de Verenigde Staten aan te vallen.

Daarnaast vecht het Jemenitische leger in de zuidelijke provincie Abjan al weken tegen Al-Qaeda-cellen. Sommige terroristen uit Saudi-Arabië, die zich hadden verschanst in het district Lawdar, zijn ondertussen aangehouden.

Met hun offensief willen de Jemenieten volgens waarnemers een mogelijke interventie van de Amerikaanse speciale antiterreurcommando's in het land voorkomen. De Amerikaanse president Barack Obama had de Amerikaanse veiligheidsdiensten en het leger reeds in april toestemming verleend om Al-Awlaki te doden omdat deze meerdere terroristen tot aanslagen zou hebben aangezet.