De Nederlandse openbare omroep zou zich in de toekomst zich niet meer met internet bezig mogen houden. De omroepen moeten alleen radio- en televisieprogramma's maken die op publieke netten te zien zijn. Dat zegt de regeringspartij VVD.

In het regeerakkoord van CDA en VVD staat onder meer dat de publieke omroep zich moet beperken tot audiovisuele taken. Wat daarmee bedoeld wordt, werd in het akkoord niet uitgelegd.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg bevestigt dat de publieke omroep zich moet concentreren op audiovisuele uitzendingen. Ze noemt het oneerlijke concurrentie als omroepen met belastinggeld zich op terreinen begeven waar kranten hun brood moeten verdienen. Die moeten de nodige risico's nemen om een nieuw product als websites lonend te kunnen maken, terwijl publieke omroepen dat vrij risicoloos kunnen doen.

Vervuiling

'Nieuwe media moeten zoveel mogelijk door private partijen worden ontwikkeld', vindt Van Miltenburg. 'De publieke omroep is aanvullend.' Als met publiek geld gefinancierde omroepen zich op het internet gaan begeven, is dat een 'vervuiling van de markt'.

Nu mogen de omroepen volgens de mediawet zich nog met internet bezighouden, maar de VVD wil dus een wetswijziging.

Van Miltenburg wilde zich niet uitlaten over hoe het verder moet met themakanalen die niet voor iedere kijker toegankelijk zijn. In het regeerakkoord staat dat die uit eigen middelen van de omroepen moeten worden betaald.