'Meer speekseltests afnemen onmogelijk'
Foto: Kurt Desplenter
De politie heeft onvoldoende mensen ter beschikking om meer speekseltests af te nemen. De politievakbond VSOA verwerpt het plan van minister van Mobiliteit Schouppe (CD&V) om het aantal controles op te drijven.

Tot dusver wordt enkel wie 'voldoende uiterlijke kenmerken' van drugsgebruik vertoont aan een speekselcontrole onderworpen. bij die test wordt vervolgens één op de drie deelnemers betrapt.

Minister Schouppe gaf in Het Laatste Nieuws aan om het aantal drugs- en alcoholcontroles te willen opvoeren. 'Tegen eind dit jaar hoop ik dat er maandelijks minstens 1.000 speekseltests worden afgenomen. Ik ga met de politie ook bekijken of het mogelijk is om in 2011 het hele jaar door gericht op alcohol te controleren. En niet alleen tijdens de eindejaarsperiode.'

Maar nog meer speekseltests uitvoeren, ziet de VSOA niet zitten. Vakbondsafgevaardigde Vincent Houssin zegt in een gesprek met Radio1 dat  de wegpolitie nu al te weinig personeel en middelen heeft om de gewone taken uit te voeren.
 
Houssin vreest dat er quota zullen worden opgelegd zoals vorig jaar met de alcoholcontroles. 'Dan gebeurde het dat mensen die 's morgens op weg waren naar hun werk ook aan een controle werden onderworpen, om toch maar het voorgestelde aantal controles te halen.'