Amerikaanse stembussen zijn open
Foto: ap
De Amerikanen kiezen vandaag een nieuw parlement. Volgens de meeste peilingen verliezen de Democraten van president Barack Obama waarschijnlijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat wordt het spannend.

De stembussen gingen het eerst open aan de oostkust, maar intussen kan in de meeste staten gestemd worden.

Alle peilingen wijzen op een Republikeinse meerderheid in het nieuwe Huis van Afgevaardigden, maar in de Senaat is de strijd veel spannender. Zonder meerderheid van zijn Democraten in het Congres wordt het voor president Barack Obama moeilijker zijn politieke plannen te verwezenlijken.

Midterm elections

Bij de zogenoemde 'midterm elections' worden alle leden van het Huis van Afgevaardigden verkozen. Ook over een derde van de senaat en talrijke gouverneursposten wordt er gestemd. Onder andere voor Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië, wordt een opvolger gekozen.

In 37 staten wordt ook nog over afzonderlijke voorstellen gestemd, in Californië bijvoorbeeld over de legalisering van marihuana. In Oklahoma stemmen de kiezers over een voorstel om rechtbanken in die staat te verbieden hun uitspraken te baseren op internationaal of islamitisch recht.

Stembussen

De eerste stembureaus gingen om 5 uur plaatselijke tijd (10 uur Belgische tijd) in Vermont, in het noordoosten van de VS, open. Een deel van de kiezers heeft zijn stem al per brief uitgebracht. De laatste stemlokalen sluiten hun deuren om middernacht plaatselijke tijd op Hawaï en in Alaska (3 november 5 uur Belgische tijd).

De eerste prognoses worden dinsdag om 19 uur plaatselijke tijd (middernacht in Europa) verwacht.

Bij de gecombineerde presidents- en Congresverkiezingen van 2008 bracht 56,8 procent van de kiezers zijn stem uit. Bij de Congresverkiezingen van 2006 bedroeg de opkomst slechts 37,1 procent.

Tea Party

Het zit de Democraten tegen dat veel Amerikanen ongerust zijn over het trage herstel van de economie. De werkloosheid in de VS beloopt rond de tien procent, bovendien hebben miljoenen Amerikanen door de financiële crisis hun huis en daarmee vaak ook hun spaargeld verloren.

Een grote rol in de verkiezingen vervult de aartsconservatie Tea Party-beweging, die zich van een randfenomeen heeft ontwikkeld tot een geduchte factor in de Amerikaanse politiek. De beweging wil minder overheidsbemoeienis en lagere belastingen en staat daarmee het dichtste bij de Republikeinen. Icoon van de beweging is voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin, de vroegere gouverneur van Alaska.