Een gijzelingsactie in een katholieke kerk in de Iraakse hoofdstad Bagdad is in een bloedbad geëindigd. Veiligheidstroepen bestormden het gebouw waar moslimstrijders een groep van 120 gelovigen gegijzeld hielden. In totaal werden 52 mensen gedood.

Bij de aanval op de kerk werden negen leden van de veiligheidstroepen en vijf gijzelnemers gedood, meldt het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast zouden bijna veertig gijzelaars waaronder ook een priester zijn omgekomen; 67 andere raakten gewond.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken konden acht aanvallers worden gearresteerd. Op het moment van de aanval zaten er 120 gelovigen in de kerk.

Beurs

De aanslag was het werk van de Islamitische Staat Irak, een groep die banden heeft met Al-Qaeda. De terroristen vielen eerst het Iraakse beursgebouw aan, maar toen ze in een vuurgevecht met veiligheidstroepen verwikkeld geraakten, namen ze de nabijgelegen kerk in.

'Toen we uit de inkomhal naar buiten kwamen om te zien wat er gebeurde, stormden gewapende mannen het domein binnen en begonnen op ons te schieten', zegt ooggetuige Marzina Matti Yalda die in de kerk aanwezig was. 'Vele mensen vielen op de grond, waaronder ook de priester. Sommige anderen zochten dekking en verschuilden zich in een afgesloten ruimte. We zaten er opeengepakt terwijl we wachtten op de komst van de veiligheidstroepen', aldus Yalda.

Naar verluidt eisten de gijzelnemers in een anoniem telefoontje aan het lokaal televisiestation Al-Baghdadiya de vrijlating van moslimstrijders. Zij eisten de vrijlating van enkele vrouwelijke extremisten. Na ongeveer vier uur van vruchteloze onderhandelingen bestormden de veiligheidstroepen de kerk.

In Irak leven ongeveer 1,5 miljoen christenen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig