Brazilië kiest Dilma Rousseff tot presidente
Dilma Rousseff (rechts) en huidig president Lula Foto: epa
Bij de tweede ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen is Dilma Rousseff, de kandidate van de Partido dos Trabalhadores (PT) van huidig president Lula de Silva, op weg naar de overwinning. Met 89 procent van de biljetten geteld haalt ze 55,07 procent van de stemmen, tegenover de 44,93 procent voor haar tegenstander José Serra.

Rousseff - die tijdens de campagne gesteund werd door de populaire Lula - wordt zo de eerste vrouwelijke Braziliaanse presidente.

Tijdens de eerste ronde begin oktober haalde geen van de 9 kandidaten 50 procent van de stemmen. De 62-jarige Rousseff haalde in de eerste ronde 46,9 pct van de stemmen, tegenover 32,6 pct voor haar tegenkandidaat, de 68-jarige José Serra.

Vóór die eerste ronde werd gedacht dat het mogelijk was dat Rousseff al meteen van de eerste keer zou winnen, maar haar kandidatuur kwam onder vuur te liggen nadat er berichten op internet en van christelijke kerken begonnen te circuleren waarin haar gelovigheid in twijfel werd getrokken en waarin werd benadrukt dat ze voor de legalisering van abortus is. Maar in de tweede ronde lag de nadruk opnieuw op de economie.

Guerrilla

Rousseff was tijdens het militaire regime in de jaren 60 een guerrilla-strijder. Ze werd opgepakt en moest drie jaar de cel in. Ze werd in die tijd gefolterd.

Toen ze in 1973 vrijgelaten werd, ging ze economie studeren. Rousseff toonde vervolgens weinig politieke ambitie, maar werd na een reeks bescheiden postjes in het zuiden van het land toch tot nieuwe minister van Energie gekozen door president Lula. Nadien kreeg ze nog de functie van stafchef en nu zag Lula in haar zijn gedoodverfde opvolgster.