Enkele tientallen mensen die in hun kindertijd door katholieke geestelijken zijn misbruikt hebben zich zondag in Rome verzameld voor een kaarsenoptocht naar het Vaticaan. Met de actie willen zij anderen laten weten dat zij niet alleen zijn. De politie heeft de groep de toegang tot het Sint-Pietersplein verhinderd.

De organisatoren willen ook dat de Verenigde Naties stelselmatig seksueel misbruik van kinderen bestempelen als misdaad tegen de menselijkheid. Onder de betogers waren ook Belgen, net als inwoners uit de VS, Australië, Nederland en Groot-Brittannië.

'Vijftig jaar lang dacht ik dat ik de enige persoon in de hele wereld was die door een katholieke priester was misbruikt', zei de 63-jarige Sue Cox uit Groot-Brittannië. 'Ik heb er vijftig jaar over gedaan om mijn stem te vinden, maar nu ik er over kan praten, wil ik opkomen voor de mensen die dat nog niet kunnen of nog niet met de angst, de schuld en de schaamte die slachtoffers voelen overweg kunnen.'

De organisatoren verwachten rond de driehonderd deelnemers uit een twaalftal landen, onder wie een stuk of vijftig voormalige pupillen van een katholiek doveninstituut in Verona. Het Vaticaan gaf geen toestemming om samen te komen op het plein voor de Sint-Pieter. De deelnemers komen nu in Rome bij elkaar en lopen vandaar naar de poorten van het Vaticaan.

'Het Vaticaan doet te weinig om misbruik te verhinderen'

De actie is georganiseerd door twee mannen uit Boston, Gary Bergeron en Bernie McDaid, die als kind allebei door dezelfde priester werden misbruikt. In 2003 spraken ze met de nummer twee van het Vaticaan en vijf jaar later was McDaid het eerste misbruikslachtoffer dat door paus Benedictus XVI tijdens diens bezoek aan de Verenigde Staten werd ontvangen. Maar acht jaar nadat het misbruikschandaal in de VS in Boston aan het licht kwam, heeft het Vaticaan volgens Bergeron en McDaid nog altijd niet genoeg verantwoordelijkheid genomen, geen handreiking naar de slachtoffers gedaan of afdoende maatregelen getroffen om kinderen te beschermen.

De Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi liep de demonstranten tegemoet, maar vertrok onder politiebegeleiding weer toen een van hen ’schande’ riep. Hij liet later telefonisch weten dat hij de organisatoren ’gaarne’ in zijn kantoor zou ontvangen als zij hem wilden spreken. Een van de organisatoren, Gary Bergeron, sprak later kort met Lombardi en de twee spraken af zondagavond verder te praten als de actie was afgelopen.