Jemenitische studente vrijgelaten
Foto: reuters
In Jemen is de studente vrijgelaten die zaterdag werd gearresteerd in verband met de ontdekking van twee voor de Verenigde Staten bestemde bompakketten, zo heeft een veiligheidsbron gezegd.

De bron vertelde aan het Duitse persbureau DPA dat de 22-jarige Hanan Mohammed al-Sanawy weer op vrije voeten kwam 'nadat het onderzoek had aangetoond dat het om de verkeerde persoon ging'. Zij is aan haar vader overgedragen. Iemand anders zou de identiteitsgegevens van de studente misbruikt hebben. Er zijn nog geen nieuwe verdachten gearresteerd.

Protest op universiteit

Vrijdag werd een terreuralarm afgekondigd in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië nadat twee terreuraanslagen werden verijdeld. Op vrachtvliegtuigen vanuit Jemen werden verdachte pakjes onderschept in Groot-Brittannië en Dubai. Ze waren bestemd voor joodse synagogen in Chicago. Wereldwijd zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

De politie arresteerde zaterdag de 22-jarige Hanan Mohammed al-Sanawy, een studente geneeskunde. Het waren haar gegevens die werden teruggevonden op de SIM-kaart die in een van de bompakketten zat. Nadat de vrouw werd opgepakt, brak er in de universiteit van de Jemenitische hoofdstad Sanaa protest uit. Tientallen studenten kwamen de straat op om de vrijlating van hun medestudente te eisen. 

Zondagavond erkenden de Jemenitische autoriteiten dat de vrouw onschuldig is, waarop ze haar lieten gaan.

Link met mislukte aanslag Kerst

Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat de 28-jarige Saudische bommenmaker Ibrahim Hassan al-Asiri betrokken is in de terreurpoging. Al-Asiri, die in Jemen zou verblijven, staat erg hoog op de Saudische lijst van meest gezochte terreurverdachten. Hij zou ook te maken hebben met de mislukte aanslag op een passagiervliegtuig richting Detroit op Kerstdag vorig jaar. De techniek die voor de bommen gebruikt is, is dezelfde.

Intussen is het nog niet duidelijk welk parcours de bompakketten hebben gevolgd. De autoriteiten sluiten niet uit dat ze een deel van het traject vanuit Jemen in passagiervliegtuigen hebben afgelegd.