De hoge pieken en diepe dalen in het jaar van Kim Clijsters
In Brisbane klopt Clijsters Henin na een zinderend spektakel Foto: photo news
Kim Clijsters heeft de kers op de taart gezet. In Doha won ze voor de derde keer de Masters. Het was een mooie afsluiter voor een sterk maar ook erg wisselvallig jaar.

België boven

Het jaar begint meteen met een hoogtepunt voor Kim Clijsters, voor België en voor het vrouwentennis. In het bescheiden toernooi van Brisbane - een voorbereidingstoernooi op de Australian Open - wordt de finale gespeeld door Clijsters en Justine Henin. Voor die laatste is het pas haar eerste toernooi van haar comeback. De eindstrijd wordt een onwaarschijnlijk spannende partij met fantastische punten. Clijsters komt een set voor en domineert ook in de tweede tot Henin terugvecht en een derde set afdwingt. Daarin komt het tot een tiebreak, die Clijsters met 8-6 naar zich toetrekt. Eindstand: 6-3, 4-6 en 7-6 (8-6).

Off-day

Na haar zege in Brisbane is Clijsters favoriete op de Australian Open. Maar haar liedje in Australië is snel uit. Al in de derde ronde moet ze haar koffers pakken. Nadia Petrova verplettert haar met 6-0 en 6-1, een van de zwaarste nederlagen in Clijsters' tennisbestaan.

Achteraf kan Clijsters niet zeggen wat er fout ging. 'Ik had een complete off-day. Ik voelde de bal helemaal niet', beschreef ze wat iedereen kon vaststellen. 'Het is iets dat je niet vaak wil meemaken. En het is jammer dat het hier moet gebeuren, in dit stadium van het toernooi. Maar dat is sport - het kan gebeuren.'

Heropstanding

Het is wachten tot maart vooraleer Kim Clijsters zich weer laat zien. In Indian Wells is de tweede ronde al het eindpunt. Alisa Kleybanova, op dat moment het nummer 27, klopt de Limburgse na een tiebreak in de derde set. Het verlies lijkt Clijsters' jaar dieper in het slop te duwen.

Maar in Miami, na de grandslamtoernooien en de Masters de belangrijkste afspraak van het jaar, speelt Clijsters iedereen op een hoopje. Slechts één speelster biedt weerwerk: Justine Henin, in de halve finale. Net als in Brisbane wordt het een ijzingwekkend duel. Clijsters haalt het - opnieuw - na een tiebreak in de derde set. In de finale maakt de Limburgse vervolgens brandhout van Venus Williams: 6-2, 6-1.

Domper

Clijsters lijkt de desillusie van de Australian Open weggespeeld te hebben en kan met vertrouwen aan haar voorbereiding op Roland Garros beginnen. Haar eerste graveltoernooi is evenwel geen succes: in Marbella mist ze duidelijk haar gravelbenen wanneer ze - zij het nipt - de duimen legt voor Beatriz Garcia Vidagany, het nummer 258 (!) van de wereld. Maar dat is lang niet het ergste wat haar in het voorjaar overkomt: tijdens het Fed Cup-duel tegen Estland blesseert Clijsters zich in de wedstrijd tegen Maret Ani, een match die ze overigens nog wel wint. Het verdict is zwaar: zes weken aan de kant met een spierscheurtje in de voet, en dus nauwelijks tijd om zich klaar te stomen voor Roland Garros. De revalidatie duurt uiteindelijk nog langer en dus zegt Clijsters af voor Parijs. 

Daar is Zvonareva

Clijsters hervat op gras, in Eastbourne, waar ze meteen Yanina Wickmayer krijgt voorgeschoteld. Het duel stelt niets voor: Clijsters wint met 6-1 en 6-1. Maar twee wedstrijden later wordt ze zelf met haar voetjes op de grond gezet, wanneer ze in twee sets verliest van Victoria Azarenka. 

In Wimbledon gaat het gestaag beter met Clijsters' vorm. In de vierde ronde wacht opnieuw Justine Henin. Deze keer schiet de Waalse het best uit de startblokken. Ondanks een val wint ze de eerste set. Maar daarna is het helemaal over en out voor Henin (2-6, 6-2, 6-3), die haar elleboog - blijkt pas achteraf - zo zwaar geblesseerd heeft dat ze een punt moet zetten achter haar seizoen. 

Met de mentaal belangrijke zege tegen Henin op zak, zien velen Clijsters klaar voor een eerste Wimbledon-finale, maar al meteen in de volgende ronde loopt het fout: Vera Zvonareva knokt zich terug na setverlies en bezorgt Clijsters - zo zegt de Limburgse zelf - een van de grootste teleurstellingen van haar carrière.

Wereldrecord

Een periode uit de schijnwerpers - zoals na de Australian Open - zit er deze keer niet in voor Clijsters. Op 8 juli wordt ze in het Koning Boudewijnstadion verwacht, om er de drukst bijgewoonde tenniswedstrijd uit de geschiedenis te spelen. Door het forfait van Henin is Serena Williams, die dan net haar Wimbledon-titel verdedigd heeft, de tegenstandster voor dit wereldrecord. 35.681 toeschouwers zien Clijsters winnen van een strompelende Williams. Die had zich geblesseerd door in glasscherven te stappen - tot vandaag blijft het een warrig verhaal - en moet na de galamatch, net als Henin, een punt zetten achter haar tennisjaar.

Home sweet home

Wat beter om de ontgoocheling van Wimbledon te verwerken dan hardcourt, Clijsters' favoriete ondergrond. Een jaar eerder maakte ze in Cincinnati haar grote comeback. Toen was de kwartfinale het eindstation. Maar dit jaar is de trofee wel voor Clijsters. In een knotsgekke finale klopt ze Maria Sharapova. Die komt een set en een break voor en krijgt drie matchballen, maar wanneer er plots een hels onweer losbreekt boven het stadion, wordt de eindspurt van de Russin verstoord. De speelsters hervatten later op de dag en Clijsters doet de wedstrijd helemaal kantelen: 2-6 7-6(4) en 6-2.

In Montreal wordt Clijsters wel verslagen. Door Vera Zvonareva, opnieuw zij, in de kwartfinale. En dan is het duimen voor de loting van de US Open: als die dekselse Russin maar niet in dezelfde tabelhelft zit...

21 op een rij

Clijsters, die als titelverdedigster zelf de loting mag uitvoeren, kan opgelucht ademhalen: Zvonareva zit aan de andere kant van de tabel, dus de kans dat ze die tegenkomt is miniem. De Limburgse walst door de eerste vier rondes, zonder setverlies. In de kwartfinales is de sterke Samantha Stosur een noot om in drie sets te kraken en in de halve finale wint Clijsters een erg zwaarbevochten duel tegen Venus Williams. Pas vanaf de tiebreak van de tweede set kan de Belgische de wedstrijd naar haar hand zetten. Goed voor haar 20ste zege op rij op de US Open.

Maar dan. Dan is ze daar toch. Clijsters treft Zvonareva in de finale. Vele commentatoren laten zich ertoe verleiden om de Russin als favoriete aan te stippen, gezien hun voorbije duels. Maar de eindstrijd is een maat voor niets: Clijsters straft een verbijsterde Zvonareva af met 6-2 en 6-1 en wint haar derde grandslamtrofee, de derde in New York.

Orgelpunt

Omdat ze veel tijd wil vrijmaken voor haar familie, kiest Clijsters ervoor om minder toernooien te spelen. In het najaar staan enkel Peking en de Masters op het programma. Maar de afspraak in China moet ze afzeggen: ze wordt geopereerd aan een verdachte moedervlek op haar voet en de wonde geneest moeizaam. En dus blijven alleen de Masters over.

In de groepsfase wint ze haar twee eerste wedstrijden waardoor haar derde match in de poulefase niet meer belangrijk is. Dat ze daarin verliest van Zvonareva, hoeft ze zich deze keer niet te erg aan te trekken. 

En dat doet ze niet, want Clijsters stoomt uiteindelijk door naar de finale, die ze, net zoals alle andere finales in haar tweede carrière, wint. Het nummer 1 Caroline Wozniacki is het laatste slachtoffer van Kim II in 2010.