De Amerikaanse regering stuurt zes inspecteurs naar Jemen om de Jemenitische autoriteiten te adviseren hoe de veiligheid van het vrachtvervoer kan worden verbeterd.

De aanleiding is de vondst van twee krachtige bommen in pakjes die vanuit Jemen naar de Verenigde Staten waren verstuurd. Volgens de Amerikaanse regering lijken de bommen afkomstig te zijn van de terreurgroep Al-Qaeda.

De Amerikaanse autoriteiten 'moeten ervan uitgaan' dat er meer bommen op soortgelijke wijze worden verstuurd, zei John Brennan, plaatsvervangend veiligheidsadviseur van president Barack Obama. Een van de bommen werd onderschept in Engeland, het andere in de Verenigde Arabische Emiraten. De explosieven waren verstopt in printercartridges die per luchtvracht waren verstuurd vanuit Jemen.

De pakketten waren geadresseerd aan twee synagogen in de omgeving van Chicago. Na de vondst hebben de koeriersbedrijven FedEx en UPS alle luchtvrachtvervoer vanuit Jemen opgeschort.

'De bom was zeer vernuftig, in de manier waarop hij was geconstrueerd en hoe hij was vermomd', zei Brennan. 'Ze konden op elk tijdstip dat de terroristen dat wilden worden ontstoken.' Brennan voegde eraan toe dat de autoriteiten proberen uit te zoeken of de synagogen het doelwit waren, of de vliegtuigen waarmee de pakjes zouden worden vervoerd.

Al-Qaeda in het Arabisch Schiereiland wordt ervan verdacht de bommen te hebben verstuurd. De groep zat ook achter de poging een vliegtuig bij Detroit op te blazen met Kerstmis vorig jaar. De politie in Jemen arresteerde zaterdag een 22-jarige studente, Hanan al-Samawi, die de pakjes op de post zou hebben gedaan, evenals haar 45-jarige moeder. De autoriteiten zoeken nog naar andere verdachten.