Groot-Brittannië is door Duitsland op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van een bompakket in een vrachtvliegtuig nadat Duitsland zelf was getipt 'door een bevriende inlichtingendienst'. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zondag gezegd.

In Dresden zei de bewindsman dat Berlijn tussen donderdagavond laat en vrijdagmorgen vroeg was getipt dat er explosieven staken in een voor de Verenigde Staten bestemd pakket. De Duitse federale politie vond dan het consignatienummer en bracht Groot-Brittannië op de hoogte.
Van wie Duitsland de tip kreeg, zei de Maizière niet.

Volgens de zondagseditie van het pulpblad Bild was het Saoedi-Arabië.
De minister zei dat naar zijn inschatting de aanslag niet tegen Duitsland was gericht, hoewel het toestel een tussenlanding in Keulen had gemaakt. Bij luchtvracht is het traject immers niet altijd vooraf duidelijk. In het concrete geval van de vlucht naar de VS had ook een andere route gekozen kunnen worden.

Hij zei ook dat de veiligheidsdiensten klaarblijkelijk verrast waren door de poging tot aanslag via luchtpost. Luchtvracht is tot nu toe relatief weinig gecontroleerd, erkende de Mazière, die gevolgen voor het luchtvrachtverkeer in het vooruitzicht stelde.