In het Chinese Sjanghai sluit de Wereldtentoonstelling de deuren. De afgelopen zes maanden heeft een recordaantal van 73 miljoen mensen de expo bezocht. Ook het Belgische paviljoen sluit met een positieve balans de deuren.

Onder het motto 'Better City, Better Life' konden miljoenen bezoekers zich de voorbije maanden vergapen aan de tientallen paviljoenen in de Chinese havenstad Sjanghai. De Chinese premier Wen Jiaboa dankte de 190 landen en 56 organisaties voor hun deelname aan de grootste wereldtentoonstelling sinds de start van de expo's in 1851.

In totaal hebben zo'n 73 miljoen mensen, hoofdzakelijk Chinezen, de expo bezocht. Dat is een record. De tickets kostten 160 yuan (17 euro).

VN-secretaris Ban Ki-Moon loofde de groene boodschap van de expo en riep op tot nog meer samenwerking in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Belgisch bier, chocolade en diamanten

Ook het Belgische paviljoen kan tevreden terugblikken op de deelname aan de expo. Er is sprake van een omzet van zo'n 10 miljoen euro - onder meer te danken aan de verkoop van Belgisch bier, chocolade en diamanten - en een nettowinst van om en bij de 3 miljoen euro. Wat er met het gebouw van het Belgische paviljoen zal gebeuren, is niet helemaal duidelijk. Ons land wilde het graag verkopen, maar de Chinese autoriteiten hebben die verkoop verboden. Mogelijk wordt het paviljoen dus gewoon afgebroken.

In 2012 vindt de Wereldtentoonstelling plaats in het Zuid-Koreaanse Yeosu en in 2015 in het Italiaanse Milaan. Voor de organisatie van de expo van 2017 heeft Luik zich kandidaat gesteld.