Historische presidentsverkiezingen in Ivoorkust
Foto: afp
In Ivoorkust zijn de stembureaus geopend voor de start van wat historische presidentsverkiezingen worden genoemd. De verkiezingen werden al zes keer uitgesteld sinds 2005 en komen er na een absoluut crisisdecennium in het land.

Al in 2005 hadden de kiezers naar de stembus moeten gaan voor een nieuwe president. Maar Laurent Gbagbo (65), de man die sinds 2000 aan de macht is, weigerde de verkiezingen uit te schrijven. Pas vandaag is het dan zo ver. Gbagbo neemt het op tegen dertien anderen, van wie oud-premier Alassane Ouattara (68) en oud-president Henry Konan Bédié (76) de belangrijkste rivalen zijn.

In 2002 brak in het noorden een opstand uit. Rebellen van de Forces Nouvelles (FN) slaagden er in een mum van tijd in om bijna de helft van het land (het noorden) onder controle te krijgen en tot op de dag van vandaag te houden. Bij de huidige presidentsverkiezingen hebben de rebellen, die in 2007 hun leider Guillaume Soro premier zagen worden, geen eigen kandidaat.

Zo'n 5,7 miljoen Ivorianen kunnen vandaag hun stem uitbrengen. Zij hopen dat de stembusslag een einde maakt aan een 'decennium horribilis' dat werd ingeleid door een staatsgreep in 1999 en nog werd verergerd door de opstand van 2002.

Ooit was Ivoorkust nochtans een van de meest welvarende en politiek stabiele landen in West-Afrika. En nog altijd is het 's werelds grootste producent van cacao, de grondstof voor onder meer chocolade. Die welvaart en stabiliteit zijn intussen grotendeels verdwenen.