Tienduizenden Amerikanen hebben zaterdag gemanifesteerd in Washington voor meer fatsoen in de politiek. De actie werd op poten gezet door Jon Stewart, de host van het satirische nieuwsprogramma The Daily Show.

Het evenement werd voornamelijk bijgewoond door jonge, linkse, Amerikanen. Omdat dit weekend ook Halloween gevierd wordt, kwamen velen onder hen verkleed op straat.

Op de spandoeken in het publiek waren slogans te lezen die de houding van de Republikeinen aan de kaak stellen. Vooral hun gewoonte om president Barack Obama een socialist te noemen, moest het ontgelden. 'Does my ability to spell make me a socialist?'

Ook enkele conservatieven zakten af naar de hoofdstad. 'De twee partijen moeten om kunnen met een grapje', zei Connie Ryan, die samen met een links georiënteerde vriendin naar de manifestatie trok. 'We zijn hier samen omdat we praten met elkaar en niet roepen.'

De betoging, die volgens de organisatoren een grap is, komt er drie dagen voor de cruciale Congresverkiezingen. Volgens de recentste peilingen zal de Democratische partij van president Barack Obama er op achteruit gaan.