FOTO: Antwerpse Boekenbeurs van start
Mediafiguur Luk Alloo Foto: Mark Renders
De 74ste Boekenbeurs is zaterdagavond plechtig geopend in Antwerp Expo. Bekend en boekminnend Vlaanderen was talrijk aanwezig.

In zijn openingstoespraak klaagde Geert Joris, directeur van organisator Boek.be, het falend beleid van de overheid inzake auteursrecht aan. Met de komst van de digitalisering dreigt het probleem van de piraterij verder toe te nemen.

Auteursrecht

'Bij de consument blijft het idee leven dat teksten gratis zijn omdat er geen beleid is dat erop gericht is de economische basis van de sector te erkennen. Gratis meerijden met een tram wordt zwaarder bestraft dan het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermde werken', aldus Joris.

Hij pleitte voor een duidelijk en uitvoerbaar beleid. 'Want als het principe van het auteursrecht verdwijnt, zal de auteur gedoemd zijn tot een hobbyistisch bestaan, zal de uitgever verdwijnen en zal de boekhandel de deuren moeten sluiten. En uiteindelijk zal de consument de dupe zijn.'

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zit momenteel in Japan, maar beloofde in een eerder opgenomen videoboodschap meer aandacht voor vertalingen uit het Nederlands. 'Tot nu toe lag het accent op de drie kerntalen Frans, Engels en Duits. Ik vind dat we verder moeten uitbreiden. Als wij Murakami lezen, waarom zouden de Japanners dan geen Lanoye of Claus lezen?'

Debuutprijs

Zaterdagavond werd ook de eerste auteur in de bloemetjes gezet. Joost Vandecasteele kreeg de Debuutprijs 2010 voor zijn verhalenbundel 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' en nam een cheque van 6.200 euro in ontvangst.

De boekenbeurs gaat zondag open voor het grote publiek en loopt nog tot en met 11 november. Meer info op www.boekenbeurs.be.