Schauvliege erg tevreden met globaal akkoord
Foto: photo news
Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) is verheugd met het globaal akkoord dat vrijdagnacht bereikt werd op de VN-top rond biodiversiteit in Nagoya.

Ze ziet het als 'een grote opsteker' in de strijd om het behoud van biodiversiteit én voor de aankomende klimaattop eind dit jaar in Cancún.

Na urenlang getouwtrek achter de schermen en een uitgelopen slotsessie, raakten de ruim 190 aanwezige landen het omstreeks half twee eindelijk eens over een plan om het verdwijnen van plant- en diersoorten tegen 2020 wereldwijd een halt toe te roepen.

'De afspraak die we maakten is dat iedereen actie moet ondernemen en er alles aan moet doen om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen tegen 2020', verduidelijkte Schauvliege.

In aanloop naar de klimaattop in Cancún toonde ze zich bovendien 'zeer tevreden dat hier bewezen is dat het multilaterale niveau van onderhandelen nog werkt'. 'Iedereen was een beetje down na Kopenhagen, waar het niet goed lukte. Nu gelooft men weer meer in dit type onderhandelingen', onderstreepte Joke Schauvliege, verwijzend naar de mislukte klimaattop eind vorig jaar in de Deense hoofdstad.

Tot slot benadrukte ze nog dat de Europese Unie in Nagoya duidelijk bewezen heeft 'dat ze het leiderschap kan nemen in dergelijke onderhandelingen'. Met België als EU-voorzitter coördineerde Schauvliege in Nagoya ook het Europese standpunt, in nauw overleg met eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik.