In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn een studente en haar moeder opgepakt. Dat heeft president Ali Abdallah Saleh meegedeeld. Het meisje wordt verdacht van de verzending van twee bompakketten naar joodse synagoges in de Verenigde Staten.

Terreuralarm werd afgekondigd in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië nadat vrijdag twee terreuraanslagen werden verijdeld. Op vrachtvliegtuigen vanuit Jemen zijn verdachte pakjes onderschept in Groot-Brittannië en Dubai. Ze waren bestemd voor joodse synagogen in Chicago. Wereldwijd zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

De VS zouden een tip gekregen hebben van de Saudische geheime dienst. Eén pakket werd gevonden tijdens een tussenstop van een UPS-pakjesvlucht en bleek een gemanipuleerd inktpatroon. De andere explosieven werden in Dubai gevonden in een pakketje van het Amerikaans transportbedrijf FedEx. Het bompakket kwam daar aan boord van een vliegtuig van Qatar Airways dat van Sanaa over de Qatarese hoofdstad Doha naar Dubai was gevlogen.Het pakket zou eruit zien als een printer met wit poeder in. Het pakje bevatte explosieven en een ontstekingssysteem dat ‘de stempel draagt van terreurorganisaties als Al-Qaeda’.

De verdachte pakketten lijken pentriet (PETN) te bevatten, een erg krachtige springstof die ook werd gebruikt bij de mislukte aanslag op kerstdag 2009. Een man van Nigeriaanse afkomst had toen in zijn ondergoed explosieven, terwijl hij van Amsterdam naar Detroit vloog

Antiterreuradviseur, John Brennan, van president Barack Obama vindt dat niet toevallig. Tegenover ABC News heeft hij gezegd dat de maker van de onderschepte bompaketten dezelfde lijkt te zijn als die van de 'ondergoedbom'. 

Ingenieursstudente

Ondertussen zijn de Jemenitische autoriteiten, de FBI, het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendiensten in Jemen bezig met een onderzoek. Jemenitische ordetroepen omsingelden in de loop van de zaterdagavond de woning van de vermoedelijke afzendster en arresteerden haar. De verdachte is een jonge vrouw. Het gaat om een 22-jarige ingenieursstudente. Zij zou bompakketten hebben verstuurd die op vliegtuigen zijn beland met de VS als bestemming. Ze werd, samen met haar moeder, opgepakt voor ondervraging.

De Jemenitische politie kreeg aanwijzingen van de Amerikaanse autoriteiten, nadat die de vrouw als eigenaar van een SIM-kaart op één van de springtuigen hadden geïdentificeerd. De naam van de vrouw werd niet vrijgegeven.

In Jemen zijn zaterdag 26 verdachte pakketten in beslag genomen. Ook zijn medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en de vrachtafdeling van de internationale luchthaven van Sanaa gearresteerd. Zondag zijn ook een aantal mensen gearresteerd die over informatie zouden beschikken over de onderschepte bompaketten. De opgepakte mensen zijn gevonden door het telefoonverkeer van de gearresteerde studente te onderzoeken. Haar advocaat zei niet te weten waar de vrouw zich bevindt en dat haar arrestatie onwettig is.

Oefening?

Het is niet helemaal duidelijk of het wel degelijk de bedoeling was dat de bompakketten effectief zouden ontploffen. Terroristen proberen een mogelijke route vaak vooraf uit.

Volgens Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa Mayzaten, zijn er wel degelijk explosieven in het pakket gevonden. De Britse veiligheidsdiensten onderzoeken het pakket. Volgens de Britse premier David Cameron had het op East Midlans ontdekte bompakket in volle vlucht naar de VS moeten ontploffen.

Tijdens een gesprek met de Britse premier David Cameron liet de Amerikaanse president Barack Obama zich positief uit over de uitgebreide samenwerking tussen beide landen in de affaire, aldus het Witte Huis. De president loofde het 'professionalisme' van de Amerikaanse en Britse diensten in hun gezamenlijke inspanning om dit 'terroristisch complot in de kiem te smoren'.

Volgens een mededeling van Downing Street 10 noemden beide bewindslieden de veiligheid van hun volk een 'absolute prioriteit'. Hun teams blijven in de komende uren en dagen nauw met elkaar in contact staan.

Toezicht in België verhoogd

Amerikaanse president Barack Obama noemde de incidenten 'een geloofwaardige terroristische dreiging'. Dat zei hij vrijdagnacht op een persconferentie in het Witte Huis. Hij kondigde verscherpte veiligheidsmaatregelen aan. Zaterdag worden er nog altijd vliegtuigen en verdachte pakketten onderzocht. Alle vrachtverkeer vanuit Jemen is voorlopig stilgelegd. Wellicht is het niet toevallig dat de aanslagen gepland waren net voor de Amerikaanse parlementsverkiezingen die volgende week dinsdag plaatsvinden.

Ook is ons land is de waakzaamheid verhoogd. Het Crisiscentrum van de regering heeft de federale overheidsdienst Mobiliteit, en met name het directoraat-generaal voor de Luchtvaart (DGVL), opgeroepen tot 'verscherpte waakzaamheid voor passagiers- en vrachtvluchten komende van Jemen en passagiers- en vrachtvluchten naar de Verenigde Staten'. Dat zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zaterdag.

'Op basis van de huidige informatie blijft het bestaande dreigingsniveau in ons land en voor Belgische belangen in het buitenland ongewijzigd', luidt het nog. 'De verschillende betrokken diensten volgen de situatie op de voet', besluit Mertens.