Dit weekend één uur langer slapen
Philip VANOUTRIVE Foto: rr
In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we terug over op het winteruur. Om drie uur zaterdagnacht draaien we de klok één uur terug. Daardoor kan u zondagochtend één uur langer slapen.

Door de overgang naar de wintertijd wordt het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker. De wintertijd duurt vijf maanden. De zomertijd keert volgend jaar op 27 maart weer terug. Dan draaien we de klok één uur vooruit.

De zomertijd werd ingevoerd door de Duitse bezetter om energie te sparen, en heringevoerd tijdens de oliecrisis in 1973. Door de klok in de zomer een uur vooruit te draaien, kon energie bespaard worden. In het najaar keren we weer terug naar de 'normale' tijd. Het gebruik geldt voor alle landen in de Europese Unie.

Ook Rusland, de meeste van de voormalige Sovjetrepublieken, Libanon, Mexico, de Bahamas, Iran en Cuba veranderen in de nacht van zaterdag op zondag het uur.

In Australië en Nieuw-Zeeland wordt de klok een uur vooruitgedraaid. Onze tegenvoeters stappen dit weekend immers over op het zomeruur.