De Tuchtcommissie van de Europese voetbalfederatie UEFA zal vrijdag beraadslagen over de incidenten die zich voordeden tijdens de kwalificatiematch voor Euro 2012 tussen Italië en Servie op 12 oktober in Genua. De sancties kunnen variëren van een waarschuwing tot uitsluiting uit de lopende of een toekomstige competitie.

Het is vooral de Servische federatie die zich zorgen moet maken na de rookbommen die op het veld en naar de Italiaanse supporters werden gegooid. Het gevolg was dat de wedstrijd al na 6 minuten werd stopgezet en er een confrontatie ontstond tussen de Servische supporters en de Italiaanse politie.

Volgens de Servische federatie, die een rapport van 200 pagina's naar de UEFA schreef, heeft inspecteur Jean-Samuel Leuba al een besluit genomen en zal hij voorstellen om Italië met 3-0 te laten winnen en Servië drie thuismatchen achter gesloten deuren te laten spelen. Maar sommige media verwachten dat de Servische federatie bereid zal zijn om een erg hoge geldboete te betalen en in een leeg stadion te spelen, op voorwaarde dat de match tegen Italië wordt herspeeld.

Als Servië een zware straf krijgt, mag Italië zich ook aan iets verwachten. De Italiaanse federatie moest al kritiek slikken van FIFA-voorzitter Joseph Blatter, die een vergelijking maakte met de inspanningen van landen zoals Engeland, die proberen het hooliganisme uit te roeien. 'Als Italië die inspanningen ook zou leveren, dan waren die problemen in Genua nooit voorgekomen', verklaarde hij op 13 oktober.