Vrouw belt met gsm in film uit 1928
Foto: rr
Zat er een tijdreiziger in een film van Charlie Chaplin uit 1928? In een extra scène uit de dvd van de film 'The Circus' zijn beelden ontdekt van een vrouw die schijnbaar met een gsm aan het bellen is.

In de bewuste scène, die niet in de originele film zat, is een oudere vrouw te zien die in het straatbeeld voorbij wandelt. Ze houdt haar hand tegen haar oor en is aan het praten. In de omtrek is er niemand te zien tegen wie ze kan praten.

De opmerkelijke beelden werden ontdekt door de Ierse cineast George Clarke tussen het bonusmateriaal op een nieuwe DVD. Hij heeft het fragment ondertussen al aan meer dan 100 mensen getoond, maar niemand vindt een zinvolle verklaring voor het mysterie.

Sommigen suggereren dat ze naar een draagbare radio luistert. Anderen beweren dat ze haar gezicht bedekt zodat niemand ziet dat ze tegen zichzelf aan het praten is. Of dat ze niet wil dat de camera haar gezicht filmt.

Zeker is dat er in 1928 nog geen sprake was van een voorloper van de gsm. Het eerste toestel dat in de buurt kwam was de 'Walkie Talkie' van Motorola in de jaren 1940, die had echter de grootte van een arm. De mobiele telefoons die we vandaag zouden herkennen doken maar na 1980 in het straatbeeld op, maar ook deze toestellen waren nog groter dan een handpalm.

Dus grapt Clarke dat er maar een verklaring overblijft: de vrouw is een tijdreiziger.