België zakt plaatsje in corruptie-ranglijst
Bijna driekwart van alle landen zijn gezakt in de corruptieranglijst Foto: www.transparency.org
Ons land zakt van de21ste naar de 22ste plaats in de jaarlijkse corruptie-index van Transparency International (TI). We delen die positie met de VS, die daarmee op een historisch dieptepunt zitten.

De Verenigde Staten stonden vorig jaar nog op de 19de plaats en zakken nu voor het eerst buiten de top-20, op een gedeelde 22ste plaats met België.

De top van de lijst, die 178 landen telt, wordt aangevoerd door Denemarken, Nieuw-Zeeland en Singapore. Somalië, Myanmar, Afghanistan en Irak worden aangemerkt als de meest corrupte naties ter wereld.

De corruptie-index van Transparency International wordt samengesteld op basis van enquêtes, afgenomen bij experts en zakenlui, en begeleid door tien onafhankelijke instellingen – zoals de Economist Intelligence Unit, het World Economic Forum en de Wereldbank. De index geeft een score op een puntenschaal van 0 tot 10 weer. Hoe hoger de score, hoe minder corrupt het land, en omgekeerd.

Ons land en de VS halen een score van 7,1 op 10. De winnaars halen 9,3 op 10, Somalië amper 1,1 op 10. 

De financieel-economische crisis heeft de corruptiebestrijding in de wereld duidelijk geen goed gedaan. Bijna driekwart van alle landen in de lijst halen een score van minder dan de helft. TI dringt erop aan dat meer landen de VN-conventie tegen corruptie, die een reeks richtlijnen omvat, zouden toepassen.

Slechte leerling

In vergelijking met de rest van het "oude Europa" blijft België één van de slechtste leerlingen, zegt Transparency International. In het "oude Europa", de EU15, staan we op de tiende plaats. Dat kan grotendeels verklaard worden door de beperkte politieke wil om ethiek en de strijd tegen corruptie in België te bevorderen, aldus TI. "België verbetert niet."

In eerste instantie moet het probleem van belangenconflicten - eigen belang voor het algemeen belang stellen - worden aangepakt. "België is een een land waar veel wordt toegelaten", aldus Chantal Hébette-Van den Broeke, voorzitter van TI Belgium.

Ook de bescherming van klokkenluiders - ambtenaren die corruptie aan het licht brengen - moet beter. Enkel Vlaanderen heeft een beschermingssysteem. Federaal was er wel intentie, maar dat kon door de politieke crisis nog niet worden uitgevoerd.

Tenslotte moeten de administratieve onderzoeken van het hoog comité van Toezicht - afgeschaft na de Augusta-affaire - opnieuw worden ingevoerd.

TI Belgium boog zich ook over de ethiek in de Belgische politiek. Er moet een einde komen aan het fenomeen van schijnkandidaten op lijsten, inkomsten uit privé en publieke activiteiten moeten publiek worden gemaakt en de transparantie en controle rond de financiering van politieke partijen moet versterkt, aldus TI Belgium.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig