Leopold Storme veroordeeld tot 26 jaar cel
Foto: photo news
De assisenjury in Brussel heeft Leopold Storme veroordeeld tot 26 jaar gevangenis. Gisteren werd Storme schuldig verklaard aan de moord op zijn ouders en zijn zus. Het openbaar ministerie vorderde vanmorgen dertig jaar.

De verdediging van Léopold Storme vroeg om hem niet meer dan 20 jaar cel te geven, rekening houdend met zijn jeugdige leeftijd, zijn borderline persoonlijkheid en het feit dat hij geen strafblad heeft. 

'Kwetsbare, gevoelige en angstige persoonlijkheid'

Meesters Pierre Huet en Jean-Philippe Mayence kwamen in hun pleidooi over de strafmaat terug op de 'gelimiteerde' geestelijke staat van hun cliënt. Volgens hen is het belangrijk dat het hof bij het bepalen van de straf rekening houdt met zijn kwetsbare, gevoelige en angstige persoonlijkheid, zoals werd vastgesteld door alle psychiaters.

'Nu oordelen over de straf, is ook begrijpen', sprak Huet, die de juryleden er voor waarschuwde de straf niet te beschouwen als een wraak ten opzichte van de schuldige. 'Léopold Storme was op het ogenblik van de feiten een onrijpe tiener in moeilijkheden', vervolgde de advocaat.

Volgens de verdediging moet de verantwoordelijkheid niet bij de familie worden gelegd. 'Er moet aan de hele familie gedacht worden, die door pijn werd verscheurd', aldus Huet.

OM vraagt niet levenslang, wel 30 jaar

In theorie had Léopold Storme van een opschorting kunnen genieten omdat hij geen juridisch verleden heeft, erkende het openbaar ministerie. Het zag echter geen verzachtende omstandigheden die de verantwoordelijkheid van de jongeman kunnen temperen.

De enige verzachtende omstandigheid is misschien de 'ideale wereld' die rond de beschuldigde werd gecreëerd door zijn omgeving. 'Zijn naasten hebben zich niet afgevraagd of het slecht ging met hem en waarom', zegt advocaat-generaal Bernard Dauchot. In tegenstelling tot de verdediging wijst de advocaat-generaal dus wel met een beschuldigende vinger naar Stormes familie. Dat is meteen ook de reden waarom het OM dertig jaar cel vraagt en niet de maximumstraf levenslang.

Dauchot benadrukte dat de beschuldigde, als 16-jarige, probeerde zijn school in brand te steken. Voor die feiten bleef hij onbestraft omdat hij toen minderjarig was. De advocaat-generaal herinnerde ook aan het feit dat de beschuldigde ook drugs gebruikte en dealde.

Als Storme tot 30 jaar wordt veroordeeld, kan hij in theorie na zeven jaar de gevangenis verlaten en voorlopig vrij komen na een derde van zijn straf. 'Zijn gedrag in de gevangenis is voorbeeldig. Léopold Storme zou zich makkelijk moeten kunnen reïntegreren', aldus Dauchot.

Leugens

De jury van het Brusselse hof van assisen heeft Storme gisteren na negen uur beraadslaging en drie en een half uur werken aan de motivering van het arrest, schuldig verklaard aan de drievoudige moord. Ze besliste dat hij de feiten heeft gepleegd en dat hij toerekeningsvatbaar was én is.

In de motivering noemden de juryleden tientallen aanwijzingen en werd de nadruk gelegd op de leugens en verschillende versies van de beschuldigde. ‘Er is geen enkel element dat erop wijst dat er overvallers in de winkel zouden kunnen zijn geweest, zoals hij beweert. Er zijn tientallen dna-sporen van hem gevonden en slechts drie van iemand anders. Die drie waren volgens de dna-experts allicht oud. Hij zegt dat hij bewusteloos werd geslagen door de overvallers, maar dokters vonden geen enkele verwonding die daar op wees.’

Niet krankzinnig

Volgens de jury is er ook niets dat erop wijst dat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn. ‘Zijn eigen psychiaters zeggen dat hij niet krankzinnig is. Hijzelf en zijn vrienden zeggen dat ook. Er is de voorbije drie jaar geen enkel teken geweest dat hij nog ziek zou zijn. Hij zegt zelf ook dat hij geen hallucinogene middelen heeft genomen.'