De Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft maandag tijdens de gemeenteraad zwaar uitgehaald naar de archeologen die sinds kort de ondergrond van het centraal gelegen Fochplein onderzoeken. Tobback neemt het niet dat de betrokkenen meer tijd nodig hebben dan eerder aangekondigd en eiste dat de Vlaamse overheid dergelijke onderzoeken niet langer aan steden en gemeenten kan opleggen.
'Vlaanderen legt dit onderzoek op, want anders krijgen we geen vergunning voor de eigenlijke werken. Door de verlenging loopt het kostenplaatje voor de stad op tot 500.000 euro en worden de handelaars op het Fochplein nog meer geruïneerd', aldus Tobback. 
 
Doordat de archeologen begin oktober enkele weken later dan gepland begonnen zijn met hun werken en in totaal 95 in plaats van 75 dagen nodig hebben zullen de werken aan het Fochplein pas in maart 2011 kunnen beginnen.
 
Tobback zei zich enorm te storen aan de onduidelijkheden over wat men hoopt te vinden. 'Men heeft zoals iedereen kon voorspellen reeds kelders opengelegd van de huizen die in 1914 door de Duitsers platgebrand zijn. Men zegt dat men mogelijk op een middeleeuwse stad of Romeinse restanten zal stuiten maar heeft hiervoor geen enkel argument', aldus Tobback die er tevens op wees dat andere recente archeologische onderzoeken in Leuven zoals in Barbarahof of Dijleterrassen nauwelijks iets hebben opgeleverd. 
 
De bestaande regeling is volgens Tobback ongezond 'want op die manier zorgen de archeologen voor hun eigen jobs'. 'Het Vlaams parlement moet een einde stellen aan die waanzin', luidt het.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig