'Europese bedrijven financieren Amerikaanse klimaatontkenners'
Foto: tim ricour
Amerikaanse politici die zich verzetten tegen een nieuwe klimaatwetgeving, hebben duizenden dollars steun ontvangen van Europese bedrijven. Dat stelt het Europese klimaatactienetwerk CAN Europe. Het wijst erop dat enkele ook prominent aanwezig zijn in Vlaanderen. De milieu-organisatie gaat echter wel kort door de bocht door ook Solvay, het enige bedrijf met hoofdkwartier in België, met de vinger te wijzen.

CAN Europe maakte een analyse van de gegevens van de federale kiescommissie van de Verenigde Staten. Daarbij werden zeer gerichte financieringsstromen van enkele van Europa's grootste vervuilers uitgeplozen. Volgens het document probeerden die bedrijven de Amerikaanse klimaat- en energiewetgeving te beïnvloeden door kandidaten te financieren die zich verzetten tegen een Amerikaans klimaatbeleid.

Ook een paar prominent in Vlaanderen aanwezige bedrijven zoals ArcelorMittal, GDF Suez, BASF en Bayer financierden volgens het rapport Amerika's meest prominente klimaatontkenners.

Ook Solvay is opgenomen in het lijstje, maar dat is een 'stomme fout', erkent Tomas Wyns van CAN Europe. Het is immers niet de Belgische chemiegroep Solvay die geld heeft gegeven aan klimaatonkenners maar wel de voormalige farmaceutische afdeling die al sinds begin dit jaar eigendom is van de Amerikaanse geneesmiddelenreus Abbott. Wyns beklemtoont dat de informatie over de andere Europese bedrijven wel klopt.

172.000 euro

Zo steunden de grote Europese broeikasgasuitstoters Lafarge, GDF Suez, EON, BP, BASF, Bayer en ArcelorMittal voor 240.200 dollar (ongeveer 172.000 euro) senatoren die de klimaatwetgeving blokkeerden. Dat bedrag komt overeen met bijna 80 procent van het geld dat deze bedrijven spendeerden in de senaatsverkiezingen van 2010.

Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBL), een van de 130 ngo's die deel uitmaken van het klimaatactienetwerk, verzetten net diezelfde bedrijven zich tegen een ambitieuzer Europees klimaatbeleid 'zolang er in de VS geen doeltreffender klimaatbeleid wordt gevoerd'.

'Hier bij ons vertellen bedrijven zoals GDF Suez dat ze er alles aan willen doen om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Nu blijkt dat zij er alles aan doen om die strijd te kelderen en er daarbij zelfs niet voor terugdeinzen om klimaatontkenners te financieren', aldus Sara Van Dyck van BBL.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) riep Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op om de betrokken bedrijven op het matje te roepen. Schauvliege  zit momenteel ook de Europese Leefmilieuraad voor.