Voor de vierde keer in zes jaar hield Lokeren de punten thuis tegen een slap Club Brugge. De Waaslanders wippen over blauw-zwart naar de zevende plaats.

Club Brugge slaagt er maar niet om twee competitiematchen na mekaar te winnen. In Lokeren ging het broze team van Adrie Koster voor de vijfde keer dit seizoen onderuit. Nochtans lag er door het verlies van Genk en AA Gent op Daknam een unieke kans voor het grijpen maar de collectief sterke prestatie tegen Dinamo Zagreb kreeg geen sequel. Met de weken van de waarheid in het vooruitzicht – Club treft in twee weken Standard, Dinamo Zagreb en Anderlecht – een ronduit slechte zaak.

Lokeren daarentegen, dat alle Brugse wapens succesvol neutraliseerde, duikt wel de top zes binnen. De manschappen van Peter Maes boekten hun vijfde opeenvolgende zege en geven de helderzienden die hen voor het seizoen tot revelatie hadden gebombardeerd nu al gelijk.

Lokeren, met De Ceulaer en Overmeire ten voordele van Deekman en Fevang, moest De Roover missen waardoor Tiko rechtsachter van dienst was. Bijna was zijn match als rechtsback van korte duur. De Congolees mocht de Heilige Vader danken dat hij halverwege de eerste helft niet met een scheenbeenbreuk naar de Stadskliniek werd afgevoerd. Tiko rolde kermend over de grond na een verschrikkelijke tackle van Dirar, met gestrekt been over de bal, maar de Marokkaan kreeg slechts geel. Iets wat in het post-Wasilewskitijdperk ondenkbaar is, maar soit. Dirar, die zich wel achteraf excuseerde, werd vanaf dat moment massaal uitgefloten en verdween uit de wedstrijd.

Omdat ook Dalmat in de achterzak zat van de kwieke Tshimanga, Kouemaha diep moest terugvallen om bereikt te worden en Vargas aan de ketting lag, zakte Club Brugge stilaan weg. Tot dan had Vargas wel en niet te missen kopkans naast geknikt en plaatste Geraerts een bal van Dirar voorlangs. Het zouden de enige twee doelmogelijkheden zijn voor de bezoekers in de eerste helft.

Lokeren daarentegen ging met een voorsprong de rust in en dat was op dat moment niet eens onverdiend. De eerste minuut al moest De Vlieger een vlam van Mokulu over doel tillen en moest ook een sprong uit zijn lijf persen op een pegel van Persoons. Groter was de kans die Tiko aan de verste paal kreeg maar zijn bal verdween in de tribune.

Leko met de assist
Beide teams hanteerden hetzelfde 4-2-3-1-systeem wat veel gebikkel op het middenveld maar weinig snijdende combinaties opleverde. De 1-0 kwam dan ook weinig verrassend na een standaardsituatie. Op een vrijschop van Ivan Leko – wie anders – kreeg Taravel van de Brugse defensie een vrijgeleide om de bal van dichtbij binnen te tikken. Voor de Kroaat was het assist nummer vier tegen zijn ex-ploeg.

Koster greep in bij de rust en liet Dirar in de kleedkamer. Perisic, voor het eerst dit seizoen op de bank begonnen, kwam in de ploeg. De Bruggelingen gingen op zoek naar de gelijkmaker en kampeerden nadrukkelijker op de helft van Lokeren. Een raid van Odjidja leek veelbelovend, maar hij liep uiteindelijk met de bal over de doellijn. Tiko werd telkens weer in zijn rug gepakt door Perisic maar de voorzetten van de Kroaat waren telkens ondermaats.

Slordigheid kenmerkten alle Brugse aanvallen, en dus probeerde Vargas een strafschop af te dwingen. Tevergeefs. De tegenstoten van Lokeren waren schaarser maar scherper. Een afgeweken bal van Mokulu plofte centimeters naast, De Pauw mikte over. De Vlieger voorkwam nog dat De Ceulaer er 2-0 van maakte.

Bijna zorgde invaller Lestienne nog voor een gelijkspel maar zijn voorzet zeilde voorlangs. Late pogingen van Perisic en Lestienne misten overtuiging. Club beëindigde de match overigens met tien omdat Odjidja voor sakkeren twee gele kaarten in dezelfde minuut kreeg. Hij was niet de enige bij Club die zeurend huiswaarts keerde…