Anderlecht zette simpel Westerlo opzij, waardoor het leider Genk tot op vijf punten nadert. Een goal van Lukaku en een owngoal deden de rode kaart voor Polak snel vergeten.

Na de Europese zege tegen AEK Athene was Westerlo voor Anderlecht eigenlijk de ideale tegenstander om zich ook in de competitie te herlanceren. De Kempense ploeg had in de laatste 15 duels met de Brusselaars immers maar 5 op 45 gehaalden was dus de ideale prooi.

Bij paars-wit gaf Ariël Jacobs het vertrouwen aan Kljestan, Kanu verloor zijn plaats ten voordele van Suarez. Bij Westerlo zaten doelman De Winter en middenvelder Van Heerden met kleine blessures op de bank. Spits Ruiz was er niet bij.

Door de nederlagen van RC Genk en AA Gent kon Anderlecht een uitstekende zaak doen in het klassement, maar de thuisploeg begon niet furieus. Op het middenveld liepen Kljestan, Biglia en Polak elkaar aanvankelijk wat voor de voeten en het team van Jan Ceulemans zette alles goed vast. Pas toen Boussoufa een bal tussendoor speelde, besloot Lukaku op de benen van keeper Deelkens.

Verlamming
Het sleutelmoment kwam er in de 17de minuut. Steven De Petter trok Jan Polak neer, maar die reageerde met een duw in het gezicht. Scheidsrechter Luc Wouters trok terecht rood voor de Tsjech. De eerste rode kaart dit seizoen voor Anderlecht, dat nog 73 minuten met tien verder moest.

Het leek er dus op dat Westerlo de man-meer-situatie zou kunnen uitbuiten, maar niets was minder waar. Wie niet beter wist, dacht zelfs dat de bezoekers plots in de minderheid waren. Met tien waren de Brusselaars ineens een stuk gevaarlijker. Suarez dook alleen voor Deelkens op, maar Delen haalde zijn bal van de lijn. Lukaku kon net niet bij een lange bal van Boussoufa. De geel-blauwe Kemphanen waren verlamd, paars-wit speelde met meer schwung.

Bij Westerlo wilde Anderlecht-huurling Iakovenko zich duidelijk forceren, maar hij liep zich meestal te pletter. Oekraïner bewees zeker in de eerste helft waarom Anderlecht hem begin dit seizoen naar de B-kern stuurde.

Toen hij Gillet liet oprukken, kon de rechtsback een voorzet geven. Lukaku nam de bal aan tussen Delen en Corstjens, draaide zich vrij en schoot de 1-0 tegen de netten. Even voordien had de medische staf de bloedende tiener besprenkeld met water. Was het wijwater? Voor Lukaku was het zijn vierde doelpunt van het seizoen.

Proto had tot dan toe werkloos toegekeken, maar moest dan toch opeens wakker schieten. Iakovenko verstuurde eindelijk een goede voorzet, Chavez stond vrij in de kleine rechthoek, maar Proto redde met zijn hele lijf. De rebound stuitte op de buitenkant van de paal. Voor de rust dreigde Anderlecht nog één keer, maar Deelkens pareerde het vluchtschot van Boussoufa.

Owngoal Mravac
Westerlo raakte ook amper aan de goal omdat spits Henrique om de haverklap offside liep. Dat (buiten)spelletje ging ook na de rust verder. Slechts één keer werd het echt warm in de Brusselse rechthoek, maar Proto devieerde het leer buiten. De Anderlecht-keeper is dit seizoen een echte puntenpakker geworden. Hij stond er ook toen Henrique op hem afkwam.

Anderlecht liet het initiatief aan Westerlo, maar brak gepast uit. Lukaku knalde nog eens over en toen Biglia een vrijtrap gaf, duwde Mravac de bal in zijn eigen goal. De doorgebroken Lukaku plaatste de 3-0 nog naast.

De Brusselaars hadden ondertussen ook Deschacht geblesseerd zien uitvallen, maar de strijd was gestreden. Na twee competitienederlagen staat Anderlecht toch weer op de tweede plaats. De ploeg tankte vertrouwen voor een loodzware novembermaand met duels tegen onder meer Genk, Club Brugge en AA Gent.