Standard wipt over AA Gent in de rangschikking. In een spektakelmatch maakte Tchité het verschil. De Buffalo’s gaven de 1-0 ongelukkig weg na een inworp en misten, ondanks de numerieke meerderheid na de uitsluiting van Thijs, in de slotseconden nog de gelijkmaker.

In wedstrijden tussen Standard en zijn Vlaamse tegenhanger AA Gent valt altijd iets te beleven. Zo ook gisteren. De Rouches profiteerden van een fout in de Gentse defensie, maar vergaten daarna de match dood te doen. Ze zagen een penalty gepareerd door de schier onoverwinnelijke Jorgacevic, en konden op het eind zelfs niet profiteren van een vijf tegen twee-countersituatie. Zo kregen de Luikenaars in de slotfase nog de stuipen op het lijf.

Het pleit voor AA Gent - zonder zijn creatieveling Azofeifa (adductoren) - dat het na de uppercut in Portugal toch voor een vrij offensieve opstelling koos, met Conté achter de spitsen, en als stoorzender voor Defour. Baric betaalde het gelag voor zijn zwakke prestatie in Lissabon, Grondin diende te depanneren op de rechtsachter. Voorin waren de smaakmakers El Ghanassy en Soumaoro voldoende fit voor een basisplaats.

Standard wilde duidelijk profiteren van de negatieve Europese ervaring die de Buffalo’s deze week meemaakten. De Rouches begonnen met heel veel power aan de match. Defour trapte een vrije trap nipt naast. Nadat Wils en Grondin elkaar hinderden, leek Leye te scoren tegen zijn ex-ploeg, maar Jorgacevic pakte uit met één van zijn vele supersaves.

‘Na die 5-1 van donderdag was het een moeilijk begin voor ons’, gaf Dury toe. ‘Gelukkig zijn we dat eerste halfuur goed doorgekomen, anders vreesde ik het ergste. Daarom kozen we voor een goede organisatie.’

AA Gent kwam daarna beter in de match, maar de assistent-scheidsrechter keurde terecht een kopbalgoal van Coulibaly af. Millimeterwerk was dat. Waarna vier minuten voor de rust het keerpunt van de match kwam. Weer gaven de Gentenaars het knullig weg, zeer tot frustratie van vele ploegmaats. Thompson gooide een ingooi door het centrum naar Conté, Defour onderschepte en liet de kwieke Tchité overhoeks binnentrappen.

‘Ik zat het juist te zeggen op de bank’, aldus een schuddebollende Dury. ‘We begonnen goed druk te zetten op onder meer Witsel, we zaten in het derde kwartier goed in de match. En dan valt in de 42ste minuut de goal. Op een inworp van ons dan nog.’

‘Normaal zijn er bij zo’n ingooi drie mogelijkheden. Dan gaat het over balvastheid, vooruit spelen, en oog voor de tweede bal. Wij kozen voor de vierde, verkeerde oplossing. Maar ik gooi Thompson en Conté geen steen. Ze speelden een goede match. Ook de tweede treffer, kort na de pauze, kwam er trouwens na balverlies.’

Jorgacevic stopt penalty
Wils doet Standard beven

Onmiddellijk na de pauze duwden de Luikenaars inderdaad nog wat door. Tchité bediende mooi binnendoor Carcela, die Jorgacevic geen kans liet. De Belgische Marokkaan was plots helemaal wakker geschoten, toverde van alles uit zijn schoenen. De Standard-spits schotelde Leye nummer drie van de avond voor, maar Thijs greep foutief in. De aanvoerder van de Buffalo’s kreeg terecht rood. 3-0? Neen, want dat was zonder de uitmuntende Jorgacevic gerekend, die de penalty van Witsel stijlrijk uit zijn kooi ranselde.

AA Gent had het daarna heel moeilijk, met een kans voor Tchité, en Carcela die de paal trof. Maar de Buffalo’s krabbelden toch weer overeind. Op voorzet van De Smet kopte Coulibaly de 2-1 binnen, en in de blessuretijd trapte Wils van dichtbij de wenkende 2-2 over.

‘Als die bal binnengaat, spreekt iedereen over een schitterende prestatie van ons’, aldus nog een zuchtende Dury. ‘Standard beet zich in ons vast als waren we een prooi, maar liet toch nog los. Dat bewijst dat we fysiek en mentaal goed zitten. Vreemd inderdaad, dat we na een Europese match beter waren in de slotfase dan bij het begin.’

Nog dit: Soumahoro was blijkbaar niet zo blij met zijn vervanging. ‘Ik weet niet hoe wissels in Thailand in elkaar steken, maar Yaya zal wel leren hoe het hier gebeurt’, aldus een filosofische Dury.