Regering overweegt afschaffing 'uitgangsexamen' kinesisten
Foto: an
De federale regering overweegt om het vergelijkend examen dat kinesitherapeuten toelaat een eigen praktijk te beginnen af te schaffen. De ministerraad van afgelopen vrijdag besliste om een "denkproces" hierover op te starten. Mogelijk worden de voorlopige erkenningen die geldig zijn tot nieuwjaar verlengd.

Afgestudeerde kinesitherapeuten kunnen niet zomaar een eigen kabinet opstarten. Ze moeten daarvoor een nummer krijgen van het Riziv. Om het aantal privépraktijken te beperken, is het aantal nummers dat elk jaar wordt uitgereikt beperkt. Indien er per taalrol meer kandidaten zijn dan nummers, wordt een vergelijkend examen ingericht.

De voorbije jaren gebeurde het meermaals dat er een Nederlandstalig examen moest worden ingericht. In 2005, 2006 en 2007 waren er immers meer Nederlandstalige kandidaten dan voorziene plaatsen. Verschillende voorstellen om het examen af te schaffen, raakten nooit goedgekeurd.

Dit jaar wordt er voor het eerst een Franstalig examen ingericht. Dat vindt volgende week zaterdag plaats. MR en cdH hebben al aangekondigd dat ze de Kamer een wet willen laten stemmen om het examen alsnog af te blazen.

De regering van lopende zaken zal nu een "denkproces" opstarten "over de wenselijkheid om een dergelijk examen in de toekomst te organiseren". De planningscommissie stelde eerder al voor om het examen af te schaffen.

Afhankelijk van de vorderingen van dit "denkproces" kan de regering beslissen om de voorlopige Riziv-nummers, die geldig zijn tot het einde van het jaar, te verlengen.