Nederlandse minister van Financiën verbaasd over IMF-voorstel Reynders
Foto: belga
De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager vindt het nog veel te vroeg om nu al aan te geven hoe de nieuwe verhoudingen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eruit moeten zien. Dat zegt hij aan het Nederlandse Financieele Dagblad, nadat Belgisch minister Didier Reynders zaterdag geopperd had dat de Lage Landen in blok zouden moeten optreden in het hervormde IMF-bestuur.

Op hun vergadering in Zuid-Korea kwamen de ministers van Financiën van de G20 zaterdag onder meer overeen de raad van bestuur van het IMF te hervormen. De Europese landen gaan twee van hun zetels afstaan aan de groeilanden. De komende twee jaar wordt uitgemaakt hoe die hervorming precies zal gebeuren.

Didier Reynders stelde meteen voor dat kleinere Europese landen als België en Nederland samen één blok zouden vormen binnen het IMF (en bij uitbreiding ook de G20). Op dit moment vertegenwoordigt een zetel in de bestuursraad van het IMF ook al meerdere landen, maar België en Nederland zitten in verschillende landengroepen.

De woordvoerder van de Nederlandse ambtgenoot van Reynders, Jan Kees de Jager, zegt zondag op de website van het Financieele Dagblad dat zijn minister zich nog helemaal niet wil vastleggen op nieuwe verhoudingen in het IMF. "Wij gaan nog niet in op deze concrete voorstellen", luidt het.

Volgens de Nederlandse zakenkrant wordt de oproep van Reynders in Den Haag met verbazing ontvangen. "Hij geeft nu al zijn hele onderhandelingspositie weg."