Nog altijd brandstoftekort in Parijs en westen Frankrijk
Foto: Reuters
In Frankrijk zijn er zondag nog altijd problemen bij de brandstofbevoorrading, vooral in de Parijse regio en in het westen van het land. Het tekort is een gevolg van de stakingen in de olieraffinaderijen en de blokkades van petroleumopslagplaatsen, zo meldt het ministerie van Energie.

Om het verkeer tijdens het begin van de Allerheiligen-vakantie te vergemakkelijken verklaarde de regering onder meer voorrang te geven aan de bevoorrading van de tankstations langs de autosnelwegen en gaf ze vrachtwagens de toelating om op zondag te rijden.

De minister van Energie, Jean-Louis Borloo, riep de werknemers van de raffinaderijen zaterdagavond op het werk te hernemen. Elf van de twaalf raffinaderijen liggen nog altijd stil.

Het ministerie van Energie weigert al twee dagen een schatting te geven van het aantal door de staking getroffen pompen. Vrijdag was er geen brandstof meer te krijgen in meer dan 20 procent van de 12.300 tankstations in Frankrijk.

Nieuwe manifestaties

Zondagochtend verklaarde een raadgever van Nicolas Sarkozy, Raymond Soubie, op de privéradiozender Europe 1 dat 'één op de vier tankstations zondag niet bevoorraad werd'. Volgens websites die de brandstofprijzen meedelen, is in nog meer dan een derde van de tankstations geen brandstof te krijgen.

Woensdag zou de hervorming van het pensioenstelsel definitief goedgekeurd worden. De stakingen worden bijgevolg voortgezet en de burgers plannen nieuwe manifestaties.