Extreemrechts wil Europees referendum over Turkije
Filip Dewinter op de persconferentie nadien. Foto: afp
De Europese extreemrechtse partijen willen een referendum organiseren over de toetreding van Turkije tot Europa. Ze willen daarvoor 1 miljoen handtekeningen verzamelen.

Dat hebben de partijen bekendgemaakt op een congres over de toekomst van Europa in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ook Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers, fractieleider Filip Dewinter en Europees parlementslid Philip Claeys waren erbij. Daarnaast waren er vertegenwoordigingen uit onder meer Denemarken, Oostenrijk en Italië.

Achteraf gaf Filip Dewinter mee tekst en uitleg tijdens een persconferentie. Voor een referendum zijn een miljoen handtekeningen nodig uit zeven verschillende landen, zegt hij. 'We zullen dat halen en dan kunnen we aan de Europese Commissie duidelijk maken dat een grote meerderheid van de Europeanen tegen de toetreding van Turkije tot Europa is', aldus Dewinter.

Volgens de extreemrechtse partijen deelt Turkije onvoldoende de democratische waarden van Europa en zou het lidmaatschap van het land dan ook het einde van Europa betekenen.