'We splitsen BHV niet in parlement'
Foto: belga
SP.A, Groen! en Open VLD willen het nieuwe wetsvoorstel van N-VA over de splitsing van BHV niet steunen. Ze onderstrepen wel dat N-VA mee in de federale regering moet. Dat blijkt tijdens het VRT-televisieprogramma De Zevende Dag.

N-VA wil dat de Kamer opnieuw een wetsvoorstel voor de splitsing van BHV bij hoogdringendheid op de agenda plaatst. SP.A, Open VLD en Groen! willen die hoogdringendheid niet steunen, zo blijkt. 'We gaan BHV niet splitsen in het parlement', zegt SP.A-voorzitster Caroline Gennez onomwonden. 'Het voorstel is gewoon opnieuw een provocatie.'

Open VLD zit op dezelfde lijn als SP.A. 'Ik denk dat er zich nu wel belangrijkere problemen aandienen dan daarover parlementair te bakkeleien', zegt Willem-Frederik Schiltz van Open VLD. Ook CD&V'er Terwingen is niet enthousiast, maar spreekt zich niet uit namens de partij.

Regering mèt N-VA

De Vlaamse partijen CD&V, SP.A, Groen! en Open VLD zien een federale regering zonder N-VA niet zitten. Ze reageren daarmee op de oproep van de socialistische vakbond ABVV deze week om een linkse front te vormen tegen de N-VA.

Samen met de uitspraken van een aantal socialistische kopstukken en de aanstelling van de socialist Vande Lanotte als bemiddelaar zonder de N-VA daarbij te raadplegen, voedde dit de vrees bij de Vlaams-nationalisten voor een regering zonder N-VA, waar de PS op zou aansturen.

'Niet slim'

SP.A-voorzitster Caroline Gennez distantieert zich van de campagne van het ABVV. Ze noemt het initiatief van het syndicaat 'niet slim'. Een regering zonder N-VA is volgens haar niet aan de orde. 'Dat lijkt me niet de wil van de kiezer', aldus Gennez.

Ook Raf Terwingen (CD&V), Stefaan Van Hecke (Groen! ) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) lopen niet warm voor een regering zonder N-VA.

Wantrouwen

N-VA-voorzitter De Wever blijft echter wantrouwig. 'Als je dat allemaal optelt, zit ik niet te blaken van vertrouwen. Als men oprecht is, dan moeten ze onmiddellijk naar hun Franstalige zusterpartijen gaan om te zeggen dat het compromis moet aanvaard worden', zegt hij in De Zevende Dag.